Μια διαταραχή ύπνου μπορεί να συνδέεται με την ποσότητα λίπους που υπάρχει στη γλώσσα των ασθενών, σύμφωνα με μια μελέτη: Όταν οι άνθρωποι που υπέφεραν από άπνοια ύπνου έχαναν βάρος, ήταν η μείωση του λίπους της γλώσσας που πρόσφερε βελτίωση της κατάστασής τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι μεγαλύτερες και με πιο πολύ λίπος γλώσσες είναι πιο συχνές στους παχύσαρκους ανθρώπους. Αλλά η ερευνητική ομάδα υποστήριξε ότι και άλλοι άνθρωποι μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο από τη συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου, εφόσον έχουν γλώσσα με μεγάλη ποσότητα λίπους.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να ανακαλύψουν ποιες δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα καλές στο αδυνάτισμα της γλώσσας.

«Μιλάμε, τρώμε και αναπνέουμε με τη γλώσσα μας – συνεπώς, γιατί το λίπος έχει εναποτεθεί εκεί;», αναρωτιέται ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Richard Schwab, της Ιατρικής Σχολής Perelman. «Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί – θα μπορούσε να είναι γενετικό ή περιβαλλοντικό θέμα, αλλά όσο λιγότερο λίπος υπάρχει στη γλώσσα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να “καταρρεύσει” κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Η άπνοια ύπνου είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου που μπορεί να προκαλέσει δυνατά ροχαλητό, θορυβώδη αναπνοή και απότομες κινήσεις την ώρα του ύπνου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Ο συνηθέστερος τύπος είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, στην οποία ο ανώτερος αεραγωγός παρεμποδίζεται εν μέρει ή εντελώς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όσοι είναι υπέρβαροι ή αμυγδαλές είναι πιο πιθανό να έχουν τη διαταραχή.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξέτασαν 67 άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου που ήταν παχύσαρκα και είχαν χάσει το 10% του σωματικού τους βάρους, βελτιώνοντας τα συμπτώματά τους κατά 30%. Μελετώντας το μέγεθος των δομών των ανώτερων αεραγωγών των ασθενών, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να ανακαλύψει ποιες αλλαγές προκάλεσαν τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Η απώλεια βάρους οδήγησε επίσης σε μείωση του μεγέθους ενός μυός του σαγονιού που ελέγχει το μάσημα και του μεγέθους των μυών και στις δύο πλευρές του αεραγωγού, γεγονός που βοήθησε επίσης.

«Τώρα που γνωρίζουμε ότι το λίπος της γλώσσας είναι παράγοντας κινδύνου και ότι η άπνοια ύπνου βελτιώνεται όταν μειώνεται το λίπος της γλώσσας, έχουμε καθιερώσει έναν μοναδικό θεραπευτικό στόχο που δεν είχαμε ποτέ προηγουμένως», δήλωσε ο Δρ Schwab.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.