Μια φορά κι έναν καιρό, ο πρώτος επιλαχόντας για τις ερωτήσεις μας που σχετίζονται με την υγεία, ήταν κάποιο μέλος της οικογένειάς μας ή ένας στενός φίλος. Αυτές τις μέρες, όμως, το μόνο που χρειάζεται είναι μια γρήγορη επίσκεψη στον Δρ… Google και έχουμε μια πρώτη –αν και όχι απαραίτητα ακριβή- «διάγνωση» on line.

Ποια ήταν λοιπόν τα πιο συχνά αναζητούμενα θέματα υγείας για το 2017;

Σύμφωνα με μια ανάλυση CNN για τις ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία, όπως παρέχονται από την υπηρεσία Google Trends, μερικές από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στις ΗΠΑ ήταν οι εθισμοί και τα οπιοειδή.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου και αποκάλυψαν ότι οι αναζητήσεις για κετογονική δίαιτα τετραπλασιάστηκαν φέτος και ήταν ένα από τα θέματα που σχετίζονται περισσότερο με την υγεία και την ευεξία.

Η δημοφιλής δίαιτα αναπτύχθηκε αρχικά για άτομα με επιληψία τη δεκαετία του 1920 και η ανανεωμένη εκδοχή της περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η οποία υποτίθεται ότι ξεκινά τις διαδικασίες καύσης του λίπους στο σώμα.

Οι άνθρωποι ήθελαν επίσης να μάθουν για τα οπιοειδή, πιθανώς υπό το πρίσμα της «επιδημίας οπιοειδών», που φιγουράρισε στα πρωτοσέλιδα τον Οκτώβριο. «Κανείς δεν έχει δει κάτι σαν αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος Trump τότε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κρίση στη δημόσια υγεία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι πάνω από δύο εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είναι εξαρτημένοι από την κατάχρηση ουσιών. Ως εκ τούτου, το «τι είναι ο εθισμός στα οπιοειδή;» έγινε ένας δημοφιλής όρος αναζήτησης.

Όμως και η τηλεοπτική σειρά του Netflix «13 Reasons Why» προκάλεσε αναταραχή στις αναζητήσεις των αμερικανών. Το αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό πρόγραμμα εξιστορεί  τη φανταστική ιστορία μιας έφηβης που αυτοκτονεί, αφού πρώτα έχει αφήσει μια σειρά ηχογραφήσεων για να ακούσουν οι συμμαθητές της μετά τον θάνατό της.

Η σειρά προκάλεσε ανησυχίες, καθώς αρκετοί την επέκριναν ότι παρουσιάζει την αυτοκτονία με σχεδόν ρομαντικό τρόπο, ενώ και εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας υποστήριξαν ότι ίσως επηρεάσει ανθρώπους με προϋπάρχουσες αυτοκτονικές τάσεις. Η έρευνα του CNN πάντως, αποκάλυψε ότι η σειρά, η οποία έχει ανανεωθεί για μια δεύτερη σεζόν, προκάλεσε επίσης έρευνες που σχετίζονται με την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Μια άλλη αναζήτηση, που σχετίζεται με τη Selena Gomez ήταν «τι είναι ο λύκος;» – η αυτοάνοση ασθένεια που ήρθε στο προσκήνιο, αφότου η αμερικανίδα τραγουδίστρια έκανε μεταμόσχευση νεφρού, μετά από διετή μάχη με την πάθηση.

Αρκετοί πάντως ήταν και οι άνθρωποι που ζήτησαν τη βοήθεια του Δρ Google για πιο απλά πράγματα, όπως «πώς σταματάμε τον λόξυγκα» (αν έχετε την ίδια απορία, δείτε εδώ).