Το άτμισμα, όπως συνηθίζεται να λέγεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προκαλεί βλάβες σε βασικά αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς με παρόμοιο τρόπο με τα κανονικά τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρά την υποστήριξη των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι το «άτμισμα» είναι «πολύ πιο επικίνδυνο από ό, τι συνειδητοποιούν οι άνθρωποι».

Ο εξειδικευμένος καρδιολόγος, καθηγητής Robert West του University College του Λονδίνου δήλωσε: «Σίγουρα θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η έρευνα δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια, είναι πόσο επικίνδυνα είναι».

Ερευνητές στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που έγινε στη Ρώμη έχουν χαρακτηρίσει την απόφαση αρκετών υπηρεσιών υγείας να στηρίξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως πρόωρη. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η μέση διάρκεια «ατμίσματος» έχει παρόμοια επίδραση στην ακαμψία της αορτής της καρδιάς, με το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου.

Καλύτερο το άτμισμα από το κάπνισμα αλλά όχι ακίνδυνο

Μιλώντας στη Ρώμη, ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Χαράλαμπος Βλαχόπουλος από το πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε: «Μετρήσαμε την αορτική δυσκαμψία. Εάν η αορτή είναι δύσκαμπτη πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου, είτε από καρδιακά νοσήματα είτε από άλλες αιτίες». Και πρόσθεσε: «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά δεν είναι αβλαβή. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την καρδιά. Είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό, τι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν. Εγώ δεν θα τα πρότεινα ως μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος».

Από τον Ιανουάριο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να συνταγογραφηθούν από γενικούς ιατρούς σε όσους επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, μια απόφαση που ο Δρ Βλαχόπουλος χαρακτήρισε βεβιασμένη. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας βασίστηκε για την απόφασή της αυτή σε μια έκθεση του 2015 που υποστήριξε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 95% πιο υγιεινά από τα κανονικά.

Η Rosanna O’Connor, διευθυντής του τομέα ναρκωτικών, αλκοόλ και καπνού της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, δήλωσε: «Το άτμισμα κρύβει μόνο ένα κλάσμα του κινδύνου του καπνίσματος. Ωστόσο, πολλοί καπνιστές εξακολουθούν να μην το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν το κάπνισμα αντί να στραφούν σε μια πολύ λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση».