Οι περισσότεροι όταν μιλούν για «έκζεμα» αναφέρονται στην ατοπική δερματίτιδα ή  ατοπικό έκζεμα. Πρόκειται για μια συνήθη δερματική πάθηση, που εμφανίζεται περίπου στο ένα πέμπτο των παιδιών και στο ένα δέκατο των ενηλίκων και η οποία γίνεται ολοένα πιο συχνή διεθνώς. Από όσους έχουν έκζεμα, το 30% έχουν μέτρια έως σοβαρή κατάσταση, ενώ το 5% αρκετά σοβαρή. Αν και οι χαρακτηριστικές βλάβες του εκζέματος είναι εμφανείς μόνο στο δέρμα, μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism έδειξε ότι τα άτομα με έκζεμα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν επίσης άσθμα και δυσανεξίες ή αλλεργίες σε τρόφιμα και αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα. Επιπρόσθετα, όταν το έκζεμα είναι πολύ σοβαρό και εκδηλωθεί σε αρθρώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία αυτών των αρθρώσεων. Μπορεί επίσης να διαταράξει και άλλες πλευρές της ζωής, όπως τον ύπνο, καθώς και την καθημερινότητα του πάσχοντος (μπορεί, π.χ., το άτομο να αισθάνεται άσχημα για τις δερματικές βλάβες του και να περιορίζει την κοινωνική ζωή του), την ικανότητα συγκέντρωσης του ατόμου και γενικότερα την ευεξία του.

Πρόσφατα, οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Σίνεαντ Λάγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology», βρήκαν ότι για τους ενήλικες με σοβαρό έκζεμα ο  κίνδυνος οποιουδήποτε κατάγματος είναι μεγαλύτερος κατά 13%. Ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου είναι κατά 50% μεγαλύτερος, της λεκάνης κατά 66% και της σπονδυλικής στήλης κατά 100%, σε σχέση με όσους δεν έχουν έκζεμα. Έως τώρα το ατοπικό έκζεμα δεν θεωρείτο παράγων κινδύνου για κατάγματα, όμως η νέα μελέτη ίσως οδηγήσει σε νέες ιατρικές συστάσεις.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει σχέση ανάμεσα στο ατοπικό έκζεμα και στην οστεοπόρωση, μια πάθηση που εξασθενεί τα οστά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το έκζεμα προηγείται των καταγμάτων (άρα μπορεί να είναι η αιτία), καθώς επίσης ότι ο κίνδυνος κατάγματος μεγαλώνει όσο πιο σοβαρό είναι το έκζεμα.