Οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται σωματικά για μια ώρα την ημέρα, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν σε ηλικία 90 ετών, από ό,τι οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται για λιγότερο από 30 λεπτά καθημερινά, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο συσχετισμός μεταξύ άσκησης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής έχει διερευνηθεί εκτεταμένα στο παρελθόν. Ωστόσο, η προηγούμενη διερεύνηση του θέματος είτε πρόσφερε αποτελέσματα για άνδρες και γυναίκες είτε εστίαζε αποκλειστικά στους άνδρες, αντί να αξιολογεί τις γυναίκες και τους άνδρες ταυτόχρονα, αλλά χωριστά.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ διερεύνησαν πώς το σωματικό μέγεθος και η καθημερινή σωματική δραστηριότητα των γυναικών και των ανδρών μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καιρό αναμένεται να ζήσουν.

Για την έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα Netherlands Cohorts Stury (NLCS), η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες για περισσότερους από 120.000 άνδρες και γυναίκες το 1986.

Από τους 120.000 συμμετέχοντες, 4.161 γυναίκες και 3.646 άνδρες ηλικίας μεταξύ 68 και 70 έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα που κάνουν καθημερινά, πόσο ζυγίζουν, το ύψος τους και πόσο ζύγιζαν όταν ήταν 20 χρονών .

Ο όρος σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει τη βόλτα με τον σκύλο, την κηπουρική, το μαστόρεμα, τον αθλητισμό και τη χρήση ποδηλάτου για μετακινήσεις.

Οι γυναίκες και οι άνδρες χωρίστηκαν σε κατηγορίες -όσοι έκαναν λιγότερο από 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, όσοι έκαναν μεταξύ 30 και 60 λεπτά, όσοι έκαναν μεταξύ 60 και 90 λεπτά και όσοι έκαναν 90 λεπτά ή περισσότερο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια είτε μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών είτε μέχρι να πεθάνουν.

Από τους 7.807 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν, 944 από τις γυναίκες και 433 από τους άνδρες έζησαν ως τα 90. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δραστηριοποιούνταν σωματικά από 30 έως 60 λεπτά την ημέρα ήταν 21% πιθανότερο να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών, σε σχέση με  εκείνες που δραστηριοποιούνταν 30 λεπτά ή λιγότερο. Επίσης, δήλωσαν ότι μια ώρα είναι ο βέλτιστος χρόνος που θα πρέπει να ξοδεύουν οι γυναίκες για καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, που έκαναν 90 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ήταν 39% πιθανότερο να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών από όσους έκαναν λιγότερο από μισή ώρα. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον μισή ώρα σωματικής άσκησης την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες των ανδρών να φτάσουν τα 90 κατά 5%.