Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές της παγκόσμιας υγείας. Πάρτε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να τα αποφύγετε.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το σεξ είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή – αν όχι η μεγαλύτερη. Όμως μπορεί να δημιουργήσει και κίνδυνο για την υγεία μας, καθώς οι νόσοι που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αποτελούν μια μόνιμη απειλή. Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε σεξ, είναι να κάνουμε ασφαλές σεξ. Με τον όρο, εννοούμε τη σεξουαλική επαφή με τρόπο που αποκλείει όχι μόνο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και την μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Πότε όμως η σεξουαλική επαφή θεωρείται ασφαλής; Σύμφωνα με τον ορισμό όταν δεν περιλαμβάνει την ανταλλαγή σπέρματος, κολπικών υγρών ή αίματος μεταξύ των συντρόφων. Γιατί αυτά τα υγρά είναι το μέσο για την μετάδοση της γονόρροιας, της σύφιλης, του HIV, της ηπατίτιδας Β και C. Αποφεύγοντας να έρθουμε σε άμεση επαφή με τα υγρά του συντρόφου μας, αποφεύγουμε και τον κίνδυνο να μας μεταδώσει κάποιο από αυτά.

Τα προφυλακτικά αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας – μετά την αποχή από το σεξ και τον αυνανισμό, βεβαίως. Αν και η αποτελεσματικότητά τους δεν φθάνει το 100% στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή στην αποφυγή ενός μεταδιδόμενου νοσήματος, προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες καθώς λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο στα υγρά που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Χρειάζεται προσοχή ώστε το προφυλακτικό να χρησιμοποιείται σωστά (να καλύπτει όλο το πέος, να εφαρμόζεται όπως πρέπει, να μην έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, να μην επαναχρησιμοποιείται κτλ), όμως η χρήση του δεν είναι απαραίτητο να χαλάει την ερωτική διάθεση, όπως πιστεύουν κάποιοι: φροντίστε απλά να έχετε ένα σε… απόσταση βολής –στην τσάντα, το πορτοφόλι, το κομοδίνο – ώστε να μην χρειάζεται να διακόπτετε την επαφή για να ψάχνετε.

Ένας άλλος τρόπος για να προφυλαχτούμε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η μονογαμική σεξουαλική δραστηριότητα. Η επαφή με έναν και μόνο σεξουαλικό σύντροφο, ο οποίος δεν είναι φορέας κάποιας τέτοιας νόσου, αποτελεί επίσης μια ασφαλή πρακτική – αρκεί βεβαίως να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι και εκείνος δείχνει την ίδια αφοσίωση στη μονογαμία.  Αν είστε σε μια καινούρια σχέση αλλά είστε διατεθειμένοι να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, το βέλτιστο θα ήταν να επισκεφθείτε εκ παραλλήλου ο καθένας τον γιατρό του και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είστε 100% υγιείς και να απολαύσετε τη σεξουαλική σας ζωή χωρίς άλλες έγνοιες.