Στη διετή μελέτη του Πανεπιστημίου της Νταντί που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπιστώθηκε πως οι καπνιστές που επέλεγαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έναντι των συμβατικών είδαν βελτίωση στην αγγειακή τους υγεία εντός τεσσάρων εβδομάδων, με τις γυναίκες να αποκομίζουν μεγαλύτερα οφέλη συγκριτικά με τους άνδρες.

Η βρετανική μελέτη με την ονομασία VESUVIUS είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα για τον προσδιορισμό της επίδρασης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι συμμετέχοντες ήταν μακροχρόνιοι καπνιστές που κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα την ημέρα για τουλάχιστον δύο χρόνια και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας συνέχιζαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, τα μέλη της δεύτερης επέλεγαν ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη και τα μέλη της τρίτης ομάδας που επέλεγαν πια ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ υποβλήθηκαν σε αγγειακό έλεγχο πριν και μετά την εξέταση.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Δρ Jacob George, δήλωσε πως παρότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία.

«Πρέπει να τονιστεί πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μεν λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, ως προς την αγγειακή υγεία, αυτό όμως δεν τα καθιστά ασφαλή για τον άνθρωπο. Το κάπνισμα οποιουδήποτε είδους αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο που μπορεί να αποφευχθεί. Δεν πρέπει να θεωρούνται ως αβλαβείς συσκευές για τους μη καπνιστές ή του νέους, αλλά για τους χρόνιους καπνιστές υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία εντός ενός μήνα μετά τη μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό. Οι γυναίκες επωφελήθηκαν πολύ περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες από την αλλαγή και εξετάζουμε τους λόγους που το προκάλεσαν αυτό. Η έρευνά μας αποκάλυψε επίσης ότι αν ένα άτομο κάπνιζε λιγότερο από 20 χρόνια, η ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων τους βελτιώθηκε σημαντικά συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν για περισσότερα από 20 χρόνια».

Οι ερευνητές συμφωνούν πάντως πως η καλύτερη επιλογή για τα αιμοφόρα αγγεία είναι η πλήρης διακοπή τόσο του καπνίσματος όσο και τους ατμίσματος.