Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση τις επιδερμίδας του προσώπου των κατοίκων της πόλης, επιταχύνοντας την εμφάνιση ρυτίδων και σκούρων κηλίδων, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Οι επιδράσεις των τοξικών καυσαερίων στο δέρμα παρατηρείται τόσο σε μεγαλουπόλεις της Δύσης, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, όσο και σε εμφανώς πιο μολυσμένες πόλεις της Ασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι η κύρια αιτία της εμφανισιακής γήρανσης. Η ρύπανση συνδέεται επίσης με επιδείνωση των παθήσεων του δέρματος, όπως το έκζεμα.

Ο μολυσμένος αέρας είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί εκατομμύρια πρόωρους θανάτους εξαιτίας πνευμονικών και καρδιακών παθήσεων και έχει συνδεθεί με τον διαβήτη και προβλήματα ψυχικής υγείας. Αλλά ο πιο ορατός αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η ζημία που προκαλείται στο δέρμα, μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται κατανοητή.

Ο καθηγητής Jean Krutmann, διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Περιβαλλοντική Ιατρική στη Λειψία της Γερμανίας, δήλωσε: «Οι βλάβες από τον ήλιο ήταν το μεγάλο θέμα για την προστασία του δέρματος τα τελευταία 20-30 χρόνια. Τώρα νομίζω ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μας απασχολήσει για τις επόμενες δεκαετίες».

Η ρύπανση του αέρα στις αστικές περιοχές, μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από την κυκλοφορία αυτοκινήτων, περιλαμβάνει μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται PM, διοξείδιο του αζώτου (NO2) και χημικές ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). «Αυτό που είναι πολύ σαφές είναι ότι τα μικροσωματίδια δημιουργούν πρόβλημα στο δέρμα», δήλωσε ο Krutmann, του οποίου η έρευνα έχει δείξει ότι τα PM αυξάνουν τα σημάδια της ηλικίας και τις ρυτίδες.

Αλλά μία νεότερη έρευνα του καθηγητή έδειξε ότι και το ΝΟ2 επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Ο Krutmann και οι συνεργάτες του μελέτησαν ανθρώπους τόσο στη Γερμανία όσο και στην Κίνα και ανακάλυψαν ότι τα σημάδια της ηλικίας στα μάγουλά τους αυξήθηκαν κατά 25%, με μια σχετικά μικρή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – 10 μικρογραμμάρια NO2 ανά κυβικό μέτρο.

Ο Krutmann τόνισε ότι και άλλοι παράγοντες, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη διατροφή και το κάπνισμα συμβάλλουν στη γήρανση: «Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, τουλάχιστον για τις κηλίδες στα μάγουλα, φαίνεται ότι η ρύπανση του αέρα είναι η βασική αιτία».

Άλλες πρόσφατες έρευνες συνοψίζονται σε μελέτη αναθεώρησης που δημοσιεύθηκε στη επιθεώρηση Frontiers in Environmental Science, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υψηλά επίπεδα αυτών των ατμοσφαιρικών ρύπων μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο δέρμα».