Έχει χαρακτηριστεί ως superfood, δαιμονοποιήθηκε για την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, αποθεώθηκε ως ένα πολύπλευρο προϊόν ομορφιάς και κατηγορήθηκε για τον μεγάλο αριθμό θερμίδων που προσφέρει η κατανάλωσή του: Όταν πρόκειται για το λάδι καρύδας, ο κόσμος δεν μπορεί να αποφασίσει αν είναι καλό ή κακό.

Με περισσότερο κορεσμένο λίπος από το βούτυρο και το λαρδί, οι ειδικοί εδώ και πολύ καιρό διαφωνούν εάν η κατανάλωσή του μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τώρα όμως, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ έδειξε ότι το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν καταναλώνεται καθημερινά για μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Ως μέρος της σειράς του BBC2 «Trust Me I’ m a Doctor» (Εμπιστέψου με, είμαι γιατρός), ο καθηγητής Kay-Tee Khaw και η καθηγήτρια Nita Forouhi στρατολόγησαν 94 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, εκ των οποίων κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ο καθένας κλήθηκε να καταναλώσει 50 γραμμάρια (περίπου τρεις κουταλιές της σούπας) λάδι καρύδας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή βούτυρο, κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες. Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν πώς η τακτική κατανάλωσή τους θα επηρέαζε τα επίπεδα χοληστερόλης των εθελοντών – και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Ενώ οι εθελοντές που κατανάλωναν βούτυρο είδαν μια μέση άνοδο κατά 10% στο επίπεδο της LDL χοληστερόλης, ευρέως γνωστής και ως «κακής χοληστερόλης», όσοι κατανάλωναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσίασαν ελαφρά μείωση του επιπέδου της LDL και αύξηση κατά 5% των επιπέδων χοληστερόλης HDL , η οποία συχνά αναφέρεται ως «καλή χοληστερόλη», επειδή διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες.

Από την άλλη, όσοι κατανάλωναν λάδι καρύδας είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο επίπεδο της HDL -κατά μέσο όρο 15%- οδηγώντας τους ερευνητές να υποστηρίξουν ότι η υποτιθέμενη υπερτροφή θα μπορούσε να είναι όντως κάπως… σούπερ, καθώς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου .

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, ο Khaw γρήγορα υπογράμμισε ότι η μελέτη ήταν μόνο βραχυπρόθεσμη και ότι το να αλλάξει κάποιος τις διατροφικές του συνήθειες με βάση τα ευρήματά τους θα ήταν «ανεύθυνο».