Η χρήση λουλουδιών σε φαγητά και ποτά, έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια εν μέρει και εξαιτίας της φωτογένειας που έχουν τα πιάτα και τα ποτήρια όταν είναι στολισμένα με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ της μόδας τα κέικ γάμου που είναι καλυμμένα με πέταλα, οι ανθισμένες σαλάτες, τα ποτά σερβιρισμένα με αληθινά άνθη, ακόμη και τα παγάκια ή οι γρανίτες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων η δημοτική αρχή του Ντουμπάι απαγορεύει να χρησιμοποιούνται από τα καταστήματα εστίασης ολόκληρα λουλούδια ή πέταλα λουλουδιών σε φαγητά, επιδόρπια και ποτά. Η απόφαση έχει εκδοθεί από την Εθνική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των γευμάτων που προσφέρονται στο Ντουμπάι.

O λόγος για τον οποίο τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση δεν έχει ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή του Ντουμπάι. Ωστόσο, μία εξήγηση μπορεί να είναι οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση λουλουδιών στα φαγητά.

Η «μαγειρική μανία» έχει χαρακτηριστεί «δυνητικά επικίνδυνη» από τη βρετανική εταιρεία προώθησης της ασφάλειας των τροφίμων HSF Training Ltd, όταν χρησιμοποιούνται κοινά φυτά αντί των βρώσιμων επιλογών.

«Ακόμη και αν τα λουλούδια είναι βρώσιμα, μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες εάν δεν πλυθούν καλά και φέρουν ίχνη χώματος ή άλλες μολυσματικές ουσίες που βρίσκονται σε ένα λουλούδι και μπορεί να περιέχουν παθογόνα που προκαλούν ασθένειες (όπως E.coli, Clostridiums Perfingens και Clostridium Botulinum) τα οποία όταν προσλαμβάνει ο καταναλωτής νοσεί σοβαρά» αναφέρει.

Τα βρώσιμα λουλούδια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, αλλά για να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών, τα καταστήματα τροφίμων θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα λουλούδια δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Οι πελάτες πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις τους σε αυτά τα λουλούδια πριν από την κατανάλωση, αναφέρεται σε έκθεση που εκδόθηκε από την Journal of Experimental Agriculture International.
Εκείνοι που πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή είναι όσοι πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες γύρης και άλλους τύπους αλλεργιών.