Οι άνδρες που αγαπούν την ομάδα τους αρκετά ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα με συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο γήπεδό της, έχασαν βάρος, έτρωγαν πιο υγιεινά και μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητάς τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι οπαδοί ομάδων όπως οι Άρσεναλ, Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι κέρδισαν μια σημαντική νίκη για την υγεία τους μετά από 12 μαθήματα 90 λεπτών… εντός έδρας. Η μελέτη εξέτασε 1.113 άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών που ήταν οπαδοί 15 ποδοσφαιρικών ομάδων στην Αγγλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Οι συμμετέχοντες είδαν «σημαντικές βελτιώσεις στη διατροφή, το βάρος, την ευημερία, την αυτοεκτίμηση, τη ζωτικότητα και τους βιοδείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας».

Οι άνδρες παρακολούθησαν μαθήματα στο πλαίσιο του προγράμματος EuroFIT που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το οποίο στοχεύει να χρησιμοποιήσει την ισχυρή απήχηση του ποδοσφαίρου, για να πείσει τους άνδρες να επανεξετάσουν τον τρόπο ζωής τους. Χρησιμοποιεί την αίγλη της ομάδας που υποστηρίζουν και τον τόπο όπου συνήθως πηγαίνουν ως οπαδοί –το γήπεδο-, για να ενθαρρύνει τους οπαδούς να συμμετέχουν.

Οπαδοί της Νιούκαστλ και της Στόουκ Σίτι συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα, το οποίο θα επεκταθεί σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό PLOS Medicine, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν ότι «η συμμετοχή των ανδρών στη σωματική άσκηση μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν με υπάρχουσες “ανδρικές” δομές είναι ένας πολλά υποσχόμενος δρόμος ώστε να προάγουμε την ανδρική υγεία».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου άρχισαν να κάνουν κατά μέσο όρο 678 βήματα ημερησίως περισσότερο από εκείνους που ήταν σε αναμονή για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αριθμό τον οποίο χαρακτήρισαν ως «σημαντική» αύξηση. Οι γιατροί γενικά συνιστούν τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα.

Τα επίπεδα δραστηριότητας των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν από μια συσκευή που ονομάζεται SitFIT, την οποία μετέφεραν στην τσέπη τους. Επιπλέον, μια εφαρμογή που ονομάζεται MatchFIT τους ενθάρρυνε να συναντηθούν μεταξύ τους και να κάνουν δραστηριότητες μεταξύ των μαθημάτων, τα οποία παραδίδονταν από προπονητές ποδοσφαίρου.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους άνδρες να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.