Το πρωινό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά δεν μας βοηθάει να χάσουμε βάρος, σύμφωνα με έρευνα.

Με βάση μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών, όσοι έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν 260 περισσότερες θερμίδες την ημέρα και πήραν μισό κιλό περισσότερο από όσους το παρέκαμπταν. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το πρωινό μας δίνει ενέργεια, μας σταματάει από το να τσιμπολογάμε αργότερα μέσα στην ημέρα και μας τροφοδοτεί με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η φήμη του προέρχεται από μελέτες παρατήρησης που δείχνουν μια θετική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους που τρώνε πρωινό και έχουν υγιές βάρος. Αλλά αυτή η νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ, η οποία επανεξέτασε τα αποτελέσματα 13 ξεχωριστών ερευνών σχετικά με την κατανάλωση πρωινού, την αλλαγή βάρους και την πρόσληψη ενέργειας, βρήκε λίγα στοιχεία για αυτές τις απόψεις.

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Monash υποδηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας καλός τρόπος για να μειωθεί η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες συνολικά, ενώ όσοι το απέφευγαν δεν είχαν μεγαλύτερη όρεξη το απόγευμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτείται προσοχή όταν συστήνεται το πρωινό ως τρόπος απώλειας βάρους σε ενήλικες, επειδή θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη τους: Οι συμμετέχοντες στις μελέτες παρακολουθήθηκαν μόνο για σύντομες περιόδους -από δύο έως 16 εβδομάδες – και η διαφορά στην πρόσληψη θερμίδων μεταξύ όσων έτρωγαν πρωινό και όσων δεν έτρωγαν ήταν μικρή.

Ο καθηγητής Kevin Whelan, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών του King’s College του Λονδίνου, λέει ότι δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε παρόλα αυτά το πρωινό: «Η μελέτη αυτή δεν λέει ότι το πρωινό είναι κακό για την υγεία. Το πρωινό είναι σημαντικό για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως τα δημητριακά και το γάλα, που μας προσφέρουν ασβέστιο και φυτικές ίνες – και σίγουρα το πρωινό δεν είναι η αιτία της παχυσαρκίας», είπε.