Η τελευταία δίαιτα της μόδας που σαρώνει το διαδίκτυο ονομάζεται CiCo.

Η δίαιτα CiCo παίρνει το όνομά της από της λέξεις «Calories In, Calories Out» και ουσιαστικά αφορά την καταμέτρηση θερμίδων, οπότε δεν είναι και ακριβώς επαναστατική. Η κεντρική ιδέα είναι ότι με την καταμέτρηση της πρόσληψης θερμίδων και του καψίματός τους, μπορείτε να διατηρήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων, ώστε να χάσετε βάρος.

Ωστόσο, αρκετοί διατροφολόγοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους, κυρίως επειδή ανησυχούν ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αγνοήσουν τη θρεπτική αξία (ή την έλλειψή της) των τροφίμων που τρώνε, αν ενδιαφέρονται μόνο για το νούμερο των θερμίδων.

«Αν κοιτάξουμε απλά τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε σχέση με τις θερμίδες που καίμε, ξεχνάμε την πολυπλοκότητα που παρουσιάζει η απώλεια βάρους, η διατροφή και η σχέση μας με το φαγητό», δήλωσε η Aisling Pigott-Jones, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας. «Όμως αυτός δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος στόχος μας, όταν προσπαθούμε να γίνουμε ή να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα».

Η Pigott-Jones δίνει ως παράδειγμα τη σοκολάτα – θα μπορούσατε να καταναλώνετε καθημερινά 1.500 θερμίδες τρώγοντας μόνο σοκολάτες από το περίπτερο, δημιουργώντας έτσι έλλειμμα θερμίδων. «Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που έχει η σοκολάτα, ποτέ δεν θα αισθανόσασταν χορτάτοι, πάντα θα λαχταρούσατε περισσότερη», εξηγεί.

«Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, θα νιώθατε υποτονικοί. Επειδή η διατροφή σας δεν θα περιείχε φυτικές ίνες, θα υποφέρατε από δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα των εντέρων. Λόγω της χαμηλής θρεπτικής αξίας του γλυκίσματος, θα γινόσασταν σύντομα αναιμικοί και θα είχατε έλλειψη σε πλήθος βιταμινών και μετάλλων. Επειδή το σώμα σας θα ήταν “υποσιτισμένο” -όχι από ενεργειακή άποψη, αλλά από θρεπτική- οποιαδήποτε μορφή άσκησης και να κάνατε, θα συνέβαλε στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αλλά δεν θα γινόσασταν δυνατοί ή με καλύτερη φυσική κατάσταση, ούτε θα είχατε κάποιο αντίκτυπο στον μακροπρόθεσμο μεταβολισμό σας».

Η διατροφολόγος πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα CiCo πιθανότατα θα χάσουν βάρος βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα κιλά αυτά ή να ακολουθήσουν επί μακρόν τη δίαιτα, καθώς θα καταλήξουν να μην αισθάνονται καλά και να επιστρέψουν στην κανονική τους διατροφή.

Η Pigott-Jones είναι μία από τους πολλούς ειδικούς που επικρίνει τη δίαιτα CiCo, αλλά πολλοί fan της υποστηρίζουν ότι είναι η μοναδική που τους βοήθησε να χάσουν κιλά.

Αν και η μέτρηση θερμίδων μπορεί όντως να βοηθήσει την απώλεια βάρους, θα πρέπει πάντα να βεβαιωνόμαστε ότι υπολογίζουμε και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές.