Οι έφηβοι που έχουν υποστεί bullying για το βάρος τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάχρησης αλκοόλ ή μαριχουάνας – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κορίτσια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 1.300 μαθητές σε πέντε δημόσια σχολεία του Κονέκτικατ. Οι μαθητές ρωτήθηκαν αν τα αδέλφια, οι γονείς ή οι συμμαθητές τους τούς είχαν κοροϊδέψει για το βάρος, τον σωματότυπό τους ή το φαγητό που κατανάλωναν τους τελευταίους έξι μήνες.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) μαθητές ανέφεραν κοροϊδία που σχετίζονταν με το βάρος τους: ανάμεσά τους ήταν το 76% των κοριτσιών που είχαν υπερβολικό βάρος, το 71% των υπέρβαρων αγοριών, το 52% των κοριτσιών που δεν είχαν υπερβολικό βάρος και το 43% των αγοριών που δεν είχαν υπερβολικό βάρος.

Το συχνό bullying για το βάρος συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ, κατάχρησης αλκοόλ και χρήσης μαριχουάνας, αν και η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια σύνδεση αιτίας-αποτελέσματος, ότι δηλαδή είναι το bullying για το βάρος που οδηγεί σε κατάχρηση ουσιών.

Έξι μήνες αργότερα, οι ερευνητές επανήλθαν και διαπίστωσαν ότι οι κοροϊδίες που σχετίζονται με το βάρος παρέμειναν συνδεδεμένες με την κατανάλωση και υπερκατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση Psychology of Addictive Behaviors.

«Αυτός ο τύπος εκφοβισμού είναι απίστευτα κοινός και έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στους εφήβους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Melanie Klinck, βοηθός κλινικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

«Τα ευρήματα εγείρουν μεγαλύτερα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία δίνει έμφαση στην ομορφιά και την εικόνα του σώματος για τα κορίτσια και τις γυναίκες και τις επιζήμιες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την εμμονή», δήλωσε η συν-συγγραφέας της έρευνας Christine McCauley Ohannessian, διευθύντρια του Κέντρου για τη Συμπεριφορική Υγεία στο Παιδιατρικό Κέντρο του Κονέκτικατ.

«Τα σχολεία και οι κοινότητες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα το πείραγμα που σχετίζεται με την εμφάνιση. Όμως και οι γονείς θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μερικές από τις πιο επιζήμιες κοροϊδίες για το βάρος προέρχονται από γονείς ή αδέλφια, έτσι οι οικογένειες πρέπει να είναι προσεκτικές όταν συζητούν για το βάρος των παιδιών τους», πρόσθεσε η Ohannessian.