Η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο επιβλαβής και θανατηφόρα από την εποχική γρίπη, όπως επιβεβαιώνουν νέες μελέτες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 3.600 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 17 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και για περισσότερους από 12.600 που νοσηλεύτηκαν με γρίπη μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2017 και 31 Δεκεμβρίου 2019. Η μέση ηλικία των ασθενών και στις δύο ομάδες ήταν τα 69 χρόνια.

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με Covid-19 ήταν 18,5%, ενώ 5,3% για τους ασθενείς με γρίπη. Οι ασθενείς με Covid-19 με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ήταν άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω που είχαν επίσης χρόνια νεφρική νόσο, άνοια, παχυσαρκία ή διαβήτη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με Covid-19 είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ΜΕΘ και παρέμειναν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο τρεις ημέρες περισσότερο από τους ασθενείς με γρίπη.

Μια ξεχωριστή μελέτη από τη Γαλλία, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα: Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19 στο αποκορύφωμα της πανδημίας, σε σχέση με τις περισσότερες εισαγωγές από γρίπη. Όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο.

Η γαλλική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Pascale Tubert-Bitter, διευθυντή έρευνας στο L’Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale και η Δρ Catherine Quantin, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντιζόν, συνέκριναν τα δεδομένα από ασθενείς με Covid-19 poy εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε μια περίοδο δύο μηνών την άνοιξη του 2020, με δεδομένα για ασθενείς με γρίπη που εισήχθησαν μια περίοδο τριών μηνών κατά τη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης το 2018/2019.

«Το εύρημα ότι το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 ήταν τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι για την εποχική γρίπη ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όταν υπενθυμίζεται ότι η περίοδος έξαρσης της γρίπης το 2018/2019 ήταν η χειρότερη τα τελευταία πέντε χρόνια στη Γαλλία όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο Δρ Tubert-Bitter πρόσθεσε, «Συνολικά, τα ευρήματά μας δείχνουν σαφώς ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από την εποχική γρίπη. Σε μια εποχή που δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19, αυτή η μελέτη τονίζει τη σημασία όλων των μέτρων φυσικής πρόληψης και υπογραμμίζει τη σημασία των αποτελεσματικών εμβολίων».