Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική κινεζική έρευνα, όσοι πίνουν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σινιάν Γουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Journal of Preventive Cardiology” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 101.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή καρκίνου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όσους έπιναν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και όσους έπιναν πιο αραιά ή καθόλου, και στη συνέχεια τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι 50χρονοι έπιναν συχνά τσάι, ζούσαν 1,3 χρόνια περισσότερο σε σχέση με όσους έπιναν τσάι σπάνια ή καθόλου, καθώς επίσης εμφάνιζαν στεφανιαία νόσο 1,4 χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο. Είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς επίσης 15% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Όσον αφορά το είδος του τσαγιού, το πράσινο βρέθηκε να έχει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με το μαύρο, κάτι που έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κ.α. Στο μαύρο τσάι οι πολυφαινόλες έχουν υποστεί οξείδωση και έχουν χάσει πολλές από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού προάγει την υγεία ούλων και δοντιών. Σε μελέτη που έγινε το 2009 εξετάστηκε η στοματική υγεία 940 ανδρών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν πράσινο τσάι σε τακτική βάση είχαν πιο υγιή ούλα από εκείνους που έπιναν σπάνια ή καθόλου.

Για κάθε φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα, υπήρχε σημαντική διαφορά σε αρκετούς δείκτες της περιοδοντίτιδας. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η αιμορραγία ή το ερύθημα των ούλων, καθώς και η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Ακόμη, έχει διαπιστωθεί  πως όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια γνωστικών απωλειών ή αδυναμίας στην εγκεφαλική λειτουργία.

Όλα τα τσάγια προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis και κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις κύριους, διαφορετικούς τύπους με βάση τη διαδικασία που υποβάλλονται: λευκό, πράσινο, μαύρο και oolong τσάι.