Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η επόμενη εγκυμοσύνη, μετά από μία που κατέληξε σε θνησιγένεια, σύμφωνα με την έρευνα του Lancet.

Παρόλο που οι γυναίκες συχνά καλούνται να περιμένουν ένα χρόνο προτού μείνουν έγκυες ξανά, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη συμβουλή. Τώρα, μια διεθνής μελέτη σε στοιχεία 14.000 γεννήσεων δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, εάν η σύλληψη έγινε σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ως θνησιγένεια ορίζεται ο θάνατος ενός μωρού στη μήτρα μετά από 24-28 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, ορίζεται ως θάνατος μετά από 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Τα ποσοστά θνησιγένειας μειώνονται σταθερά στην Ε.Ε., όμως σε πολλές χώρες υπάρχει περιορισμένη καθοδήγηση σχετικά με τον προγραμματισμό των μελλοντικών κυήσεων μετά από ένα τέτοιο γεγονός, αναφέρει η μελέτη.

Ο καθηγητής Alex Heazell του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, εκπρόσωπος του ιδρύματος Tommy’s stillbirth και του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, δήλωσε ότι το μήνυμά του προς τις γυναίκες ήταν «να μην ανησυχούν».

«Εφ’ όσον λάβουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με το γιατί το μωρό τους πέθανε, τότε η επιλογή για το πότε πρέπει να κάνουν ένα άλλο μωρό εναπόκειται στο πότε είναι ψυχολογικά έτοιμες», συμπλήρωσε και είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο προτού προσπαθήσουν ξανά.

«Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα και έτσι η αναμονή μέχρι να περάσει αυτό το διάστημα μπορεί να είναι ένας λόγος για κάποια να σταματήσει την προσπάθεια», δήλωσε ο καθηγητής Heazell.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία γεννήσεων από 14.452 γυναίκες που είχαν προηγουμένως θνησιγένεια, από την Αυστραλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Συνολικά, το 2% των εν λόγω εγκυμοσύνων κατέληξε ξανά σε θνησιγένεια, το 18% σε πρόωρες γεννήσεις και το 9% σε μωρά μικρά για την ηλικία τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες είχαν συλλάβει μέσα σε 12 μήνες από την προηγούμενη, άτυχη, εγκυμοσύνη δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν θνησιγένεια ή πρόωρο τοκετό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που άφησαν να περάσουν δύο ή περισσότερα χρόνια για να μείνουν ξανά έγκυες. Από τις γεννήσεις που μελετήθηκαν, 9.109 ή το 63% συνέβησαν εντός 12 μηνών από την προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Annette Regan, από το Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν χρήσιμα για τους γιατρούς που παρέχουν συμβουλές μετά από μια θνησιγένεια.