Η εργασία σε νυχτερινή βάρδια φαίνεται ότι δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer, βασίστηκε σε δεδομένα από 102.869 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διάρκειας 10 χρόνων. Εξ αυτών 2.059 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου (ICR) στο Λονδίνο δήλωσαν ότι δεν βρήκαν συνολική σχέση μεταξύ της εργασίας σε νυχτερινή βάρδια και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η σχέση εργασίας σε νυχτερινές βάρδιας και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού υποστηρίχθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1970. Αρκετές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η έκθεση σε τεχνητό φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, δυνητικά να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματος, να καταστείλει τα επίπεδα της μελατονίνης (της ορμόνης του ύπνου) και να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Το 2007, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσε ότι η εργασία σε βάρδιες που διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου είναι «πιθανώς καρκινογόνα».

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής της νέας μελέτης Δρ Michael Jones λέει ότι προηγούμενες έρευνες που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε βέβαια συμπεράσματα.

«Στη νέα μας μελέτη δεν βρήκαμε συνολική σχέση μεταξύ των γυναικών που δούλευαν σε νυχτερινή βάρδια την τελευταία δεκαετία και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού – ανεξάρτητα από τις διάφορες μορφές εργασίας που έκαναν και την ηλικία που ξεκίνησαν να δουλεύουν έτσι». Ο Δρ Jones δήλωσε επίσης ότι «αν και οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να έχουν άλλες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και ακόμα δεν γνωρίζουμε την επίδραση που έχει η διατάραξη του ρολογιού του σώματος ενός ατόμου για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα εξετάσει τα στοιχεία αυτής της έρευνας και άλλων σχετικά με τη νυχτερινή βάρδια και τον καρκίνο το ερχόμενο καλοκαίρι.