Η Pfizer και η BioNTech υπέβαλλαν την Παρασκευή αίτηση χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχουν αναπτύξει. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα αποφασίσει εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ώστε να διατεθεί στο κοινό.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί η FDA για τη μελέτη των δεδομένων από τις έρευνες για το εμβόλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένει να εγκριθεί το εμβόλιο κατά το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, και η ΕΕ συμφώνησε με την εταιρεία για την αγορά του εμβολίου.

Τα δεδομένα από τις προχωρημένες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο προστατεύει το 94% των ενηλίκων άνω των 65 ετών.

Εάν η εξουσιοδότηση της FDA έρθει τις πρώτες 15 ημέρες του επόμενου μήνα, η Pfizer και η BioNTech «θα είναι έτοιμες να διανείμουν τον εμβόλιο εντός ωρών», ανέφεραν οι δύο εταιρείες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο, όπως και άλλα που βρίσκονται στο τρίτο στάδιο των δοκιμών, έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγονται, ώστε να είναι διαθέσιμα μόλις πάρουν άδεια κυκλοφορίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων, εντός μόλις 10 μηνών από την καταγραφή του γενετικού κώδικα του ιού. Ο μέσος όρος για τη δημιουργία ενός εμβολίου έως την έγκρισή του στις ΗΠΑ είναι σχεδόν οκτώ χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla δήλωσε ότι η κατάθεση αίτησης χρήσης έκτακτης ανάγκης ήταν «ορόσημο στο ταξίδι μας για την παράδοση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στον κόσμο».

Ωστόσο, οι δόσεις δεν θα επαρκούν αρχικά για όλους και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCP) των ΗΠΑ θα αποφασίσουν ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο. Παρόμοια σχέδια θα εφαρμοστούν και στις χώρες τις ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ θα κινηθεί εξίσου γρήγορα – μέχρι το τέλος του έτους.

Υπάρχουν όμως επιφυλάξεις: Ο Stephen Evans, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι τόσο η FDA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα «πραγματοποιήσουν μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση του εμβολίου».

Άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να απέχει πολύ από την ευρεία χρήση, κυρίως επειδή υιοθετεί μια πειραματική τεχνολογία που εγκρίνεται για πρώτη φορά, ενώ απαιτεί ειδικές συνθήκες ψύξης για την αποθήκευσή του.