Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ διέταξε να διεξαχθούν υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες τον Μάρτιο, καθώς η παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να προκαλεί ένα από τα χειρότερα κύμματα της πανδημίας.

Και τα 7,5 εκατομμύρια των πολιτών θα εξεταστούν τρεις φορές τον Μάρτιο, με στόχο να εντοπιστούν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Η δυνατότητα για τεστ του Χονγκ Κονγκ θα αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο την ημέρα ή και περισσότερο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την πόλη.

«Δεδομένου ότι έχουμε πληθυσμό περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα τεστ θα διαρκέσουν περίπου 7 ημέρες», δήλωσε η Κυβερνήτρια Carrie Lam.

Το Χονγκ Κονγκ καταγράφει περίπου 5.000 κρούσματα καθημερινά από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η αύξηση των νοσηλειών απειλεί να κατακλύσει το σύστημα υγείας.

Η εντολή για τεστ σε όλη την πόλη έρχεται αφότου οι κινεζικές αρχές έστειλαν επιδημιολόγους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ιατρικούς πόρους την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν την κατάσταση με την επιδημία: Το Χονγκ Κονγκ έχει ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας, η οποία μερικές φορές σήμαινε lockdown αστικών περιοχών για μαζικά τεστ ή επιβολή αυστηρών απαιτήσεων καραντίνας για τους ταξιδιώτες.

Παρόλο που έχουν συμβεί lockdown ολόκληρων πόλεων σε αρκετές περιοχές στην Κίνα, η κ. Lam είπε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο για το Χονγκ Κονγκ επειδή «δεν είναι ρεαλιστικό». Είπε επίσης ότι η κεντρική κινεζική κυβέρνηση δεν υποδεικνύει στο Χονγκ Κονγκ πώς να χειριστεί τον κορωνοϊό.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία ήταν πλήρη στο 90% της δυνατότητάς τους και ότι οι εγκαταστάσεις καραντίνας ήταν γεμάτες – τα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή σε ειδικές εγκαταστάσεις για καραντίνα.

Ο Κυβερνήτρια είπε επίσης ότι το Χονγκ Κονγκ στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων του στο 90% μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Στο μεταξύ, ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού θα συνεχιστούν: Το δείπνο σε εστιατόρια απαγορεύεται μετά τις 18:00 και το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων όπως μπαρ και γυμναστήρια θα συνεχιστεί έως τις 20 Απριλίου.

Ορισμένες πτήσεις θα συνεχίσουν επίσης να απαγορεύονται έως τις 20 Απριλίου, ιδιαίτερα από χώρες που ταξινομούνται ως «υψηλού κινδύνου», όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Αυτά δεν είναι καλά νέα για τους τομείς που επηρεάζονται, αλλά πραγματικά σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να λάβουμε αυτά τα μέτρα», είπε η κ. Λαμ.