Στα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και στην ευαίσθητη ισορροπία της κατάστασης που μπορεί να ανατραπεί αν δεν προσέξουμε, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζονται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων με Covid-19 δεν είχαν εμβολιαστεί. Αναλυτικά, η καθηγήτρια ανέφερε:

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας. Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 9.500 νέα κρούσματα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι τα μισά από αυτά διαγνώστηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.

»Ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων εφτά ημερών μειώθηκε στα 13 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Έχει δηλαδή μειωθεί στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει σημαντικά και αυτή μειωθεί και είναι σήμερα στα 36 έτη, γεγονός που σημαίνει δύο πράγματα.

»Πρώτον, ότι η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και δεύτερον και πιο σημαντικό, ότι παρατηρείται σημαντική μείωση σε όλη την επικράτεια στα κρούσματα σε ενήλικες άνω των 60 ετών. Εξαιρετικά ευοίωνο αυτό το μήνυμα, που το οφείλουμε στους εμβολιασμούς.

»Το επιδημιολογικό φορτίο, όμως, παραμένει υψηλό, με περισσότερα από 13.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, περίπου 700 στη Θεσσαλονίκη και, ενδεικτικά θα αναφέρω, 450 στη Λάρισα και 200 στα Χανιά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται νέες εξάρσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως παραδείγματος χάρη στην Κατερίνη και στη Ρόδο.

»Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί και ότι αν δεν προσέξουμε, εύκολα μπορεί να έχουμε εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων.

»Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων.

»Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει αισθητά μειωθεί με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας να είναι στις 174 νέες εισαγωγές την ημέρα.

»Σήμερα, περίπου 2.200 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού σε όλη τη χώρα. 2 στους 3 νοσηλευόμενους είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, άτομα δηλαδή που ακόμα και να είναι εντελώς υγιείς χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, απλά και μόνο λόγω ηλικίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να κινδυνεύσουν.

»Τονίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να πειστούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ότι για αυτούς κυρίως νοιαζόμαστε και ότι το πιο σημαντικό “φάρμακο” που μπορούμε να τους προσφέρουμε, το πιο ισχυρό όπλο προστασίας είναι το εμβόλιο. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες».