Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρόκειται να ζυγίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού που θα μπορούσε να είναι το πρώτο φάρμακο που θα πάρει έγκριση για την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Το φάρμακο ονομάζεται Palforzia και περιέχει μια φαρμακευτική δόση της πρωτεΐνης των φιστικιών. Αποτελεί «θεραπεία έκθεσης», με στόχο την ασφαλή απευαισθητοποίηση των παιδιών στη δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Σε μια κλινική δοκιμή, τα παιδιά που πήραν Palforzia για ένα χρόνο ήταν τελικά σε θέση να ανεχτούν το ισοδύναμο δύο φιστικιών. Αλλά το φάρμακο έχει επίσης μειονεκτήματα: Αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων συν την ανάγκη για ενέσεις με «στυλό» επινεφρίνης, για να γίνουν πιο ήπιες αυτές οι αντιδράσεις.

Κανείς δεν αποκαλεί το Palforzia θεραπεία για την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς: Οι ασθενείς θα πρέπει ακόμη να τους αποφεύγουν και να έχουν φάρμακα για να αντιμετωπίσουν μια αλλεργική αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ελπίζεται ότι το Palforzia θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι ανησυχίες για την ακούσια έκθεση σε ξηρούς καρπούς σε μικρές ποσότητες.

Η εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο, Aimmune, επιδιώκει την έγκριση του FDA για παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών.

Η δοκιμή για το φάρμακο αφορούσε 551 άτομα, από τα οποία 496 παιδιά. Περίπου ένα δέκατο των ατόμων στην κλινική δοκιμή αποσύρθηκαν λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, κοιλιακό άλγος ή έμετο. Το 14% των ατόμων που είχαν αλλεργική αντίδραση χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ένα «στιλό» επινεφρίνης για να κάνουν την αντίδραση πιο ήπια, αριθμός διπλάσιος από ό,τι στην ομάδα ελέγχου της δοκιμής, όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν placebo.

Όλα αυτά κάνουν αβέβαιη την απόφαση της επιτροπής του FDA.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για το τι πρόκειται να σημαίνει για τους ασθενείς, για το πώς θα αλλάξει το επίπεδο αντίληψης κινδύνου και το πώς θα αλλάξει την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο Marcus Shaker, παιδίατρος ειδικευμένος στις αλλεργίες, από την Ιατρική Σχολή Geisel του Ντάρτμουθ. Πιστεύει ότι το Palforzia είναι «λίγο γλυκόπικρο για όλους. Όλοι χαίρονται που βλέπουν κάτι να συμβαίνει, όμως δεν είναι αυτό που ζητήσαμε από τον Άγιο Βασίλη».