Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε, τα φάρμακα στη χώρα μας δεν είναι ακριβά – τουλάχιστον εκείνα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν γενικά τον χαμηλότερο μέσο όρο τιμών στα αντικαρκινικά φάρμακα.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι τιμές ήταν οι χαμηλότερες για τα 14 από τα 24 φάρμακα κατά του καρκίνου που κυκλοφορούν!

Αντίθετα, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία) πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές. Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων ποικίλουν θεαματικά μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, φθάνοντας σε αποκλίσεις από 28% έως 388% για το ίδιο φάρμακο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Σαμπίνε Φόγκλερ του Κέντρου Τιμολόγησης Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Βιέννη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας “The Lancet Oncology”, μελέτησαν τις εργοστασιακές τιμές κυρίως των νέων, πρωτότυπων φαρμάκων, που καλύπτονται με δικαιώματα πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η μεγαλύτερη τιμολογιακή διαφορά εντοπίσθηκε στο φάρμακο εμσιταβίνη (gemcitabine), που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη καρκίνου (μαστού, πνευμόνων, παγκρέατος, ωοθηκών) και το οποίο κοστίζει 209 ευρώ ανά φιαλίδιο στη Νέα Ζηλανδία και μόνο 43 ευρώ στη γειτονική Αυστραλία. Το ζολεδρονικό οξύ για τα οστά κοστίζει 330 ευρώ στη Νέα Ζηλανδία και 128 ευρώ στην Ελλάδα.

Η Φόγκλερ δήλωσε ότι «οι Γερμανοί πληρώνουν 223% περισσότερο την ιντερφερόνη άλφα-2b για τη θεραπεία του μελανώματος και της λευχαιμίας από ό,τι την πληρώνουν οι Έλληνες».

Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ασκεί σοβαρές πιέσεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτήσουν το αυξημένο κόστος θεραπείας των καρκινοπαθών. Στην Ε.Ε. περίπου το ένα τρίτο των φαρμακευτικών δαπανών αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε 31 φάρμακα, κανένα αντικαρκινικό φάρμακο δεν κοστίζει λιγότερα από δέκα ευρώ. Το 13% (τέσσερα φάρμακα) έχουν τιμές μεταξύ 250 και 500 ευρώ, δύο φάρμακα (6%) έχουν τιμές από 500 έως 1.000 ευρώ και επτά (23%) πάνω από 1.000 ευρώ ανά μονάδα. Για παράδειγμα, το φάρμακο πλεριξαφόρη (plerixafor) κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ανά έγχυση.

Ανάμεσα στις ακριβότερες και στις φθηνότερες χώρες, οι διαφορές στις τιμές των φαρμάκων κυμαίνονται από 50% έως 100% για τα μισά φάρμακα, από 28% έως 50% για το ένα τρίτο των φαρμάκων και από 100% έως 200% για το 10% των φαρμάκων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πραγματικές τιμές που καταβάλλονται, μπορεί να είναι διαφορετικές από τις επίσημες εργοστασιακές τιμές, λόγω εμπιστευτικών συμφωνιών για εκπτώσεις σε ορισμένες χώρες.

Πάντως σε μια συνοδευτική μελέτη στο ίδιο περιοδικό, ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ, με επικεφαλής τον Βιμ βαν Χάρτεν, που ανέλυσαν στοιχεία για το πραγματικό κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες το καλοκαίρι του 2015, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές τιμές που πληρώνουν τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εκπτώσεων, διαφέρουν έως 58% μεταξύ των χωρών.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε, ότι όταν και όπου λήγει η πατέντα ενός φαρμάκου και υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα, η τιμή υποχωρεί αισθητά.