Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής, για την ορθή αγορά και διακίνησή τους, αλλά και την ασφαλή χρήση και την φροντίδα τους, εφιστούν οι Οπτικοί ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης με θέμα «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα».

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), του Συνδέσμου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ), τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της διακίνησης φακών επαφής από μη πιστοποιημένα καταστήματα ή από το διαδίκτυο και μάλιστα οι Σύλλογοι έχουν καταθέσει και δύο εξώδικα. Έκαναν λόγο για επικίνδυνα προϊόντα για την υγεία του καταναλωτή, τονίζοντας ότι τα μόνα πιστοποιημένοι καταστήματα για την διακίνηση φακών επαφής είναι τα οπτικά.

Ο Ηλίας Σαπουνάκης, αντιπρόεδρος της ΠΕΟΟ τόνισε ότι η διακίνηση μέσω διαδικτύου είναι προφανές ότι δεν τηρεί κανόνες και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για τους φακούς επαφής

Η πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής.

Η καμπάνια και οι δράσεις της

Η καμπάνια «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα» στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτή, του χρήστη φακών επαφής ή και των φροντιστών ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Στόχος είναι να υπογραμμιστεί η σημαντικότητα των συστάσεων και των οδηγιών που διέπουν την προμήθεια και τη χρήση των φακών επαφής, ώστε να τις ακολουθήσουν επιτυγχάνοντας ασφάλεια και άνεση στην καθημερινότητά τους.

Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή σελίδα, στη διεύθυνση www.foraofakous.gr, όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή, τον έλεγχο, τη χρήση των φακών επαφής, τις οδηγίες χρήσης και αντικατάστασής τους, κ.α.