Η σπονδυλική στήλη βρέφους διορθώθηκε μετά από χειρουργική επέμβαση – εβδομάδες προτού γεννηθεί.

Η εγχείριση διεξήχθη από ομάδα 30 γιατρών στο University College Hospital του Λονδίνου. Τα μωρά είχαν δισχιδή ράχη (spina bifida), μια πάθηση κατά την οποία ο νωτιαίος μυελός αποτυγχάνει να αναπτυχθεί σωστά. Συνήθως αντιμετωπίζεται μετά τη γέννηση, αλλά όσο νωρίτερα επιδιορθωθεί, τόσο το καλύτερο για την υγεία και τη κινητικότητα του παιδιού μακροπρόθεσμα.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης των 90 λεπτών, οι γιατροί δημιούργησαν ένα μικρό άνοιγμα στη μήτρα και στη συνέχεια διόρθωσαν το πρόβλημα του μωρού στη σπονδυλική στήλη. Η διαδικασία είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αλλά οι ερευνητές αναζητούν λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους.

«Χορηγούμε κάποια φάρμακα στη μητέρα που τη βοηθούν να χαλαρώσει, αλλά υπάρχει ακόμη ρίσκο», δήλωσε η καθηγήτρια του UCL Anne David. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, η μαμά και το μωρό αναρρώνουν και η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση, ανέφερε το νοσοκομείο.

Η δισχιδής ράχη προκαλείται όταν ο νευρικός σωλήνας του μωρού -μια πρώιμη μορφή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού- δεν σχηματίζεται σωστά και οδηγεί σε κενά ή ελαττώματα στον νωτιαίο μυελό και τα οστά της σπονδυλικής στήλης.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να διορθώσουν το πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά συχνά το νευρικό σύστημα θα έχει ήδη υποστεί βλάβη, οδηγώντας σε προβλήματα όπως παράλυση των ποδιών. Μερικοί άνθρωποι με την πάθηση έχουν και μαθησιακές δυσκολίες.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την πάθηση, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε μετά από έρευνες στις ΗΠΑ. «Υπάρχουν μερικά παιδιά που μετά από χειρουργική επέμβαση ενώ ήταν έμβρυα, μεγαλώνοντας περπατούσαν, κάτι που κανείς δεν θα περίμενε να κάνουν, αν δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση», δήλωσε ο καθηγητής David, που συμμετείχε στην πρόσφατη αμερικανική έρευνα.