Μια χημική ένωση που παράγεται από κάνναβη μπορεί να εξαλείφει βακτηρίδια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση των «υπερ-ιών».

Οι επιστήμονες που εξέτασαν τις αντιβιοτικές ιδιότητες πέντε ενώσεων που προέρχονται από την κάνναβη διαπίστωσαν ότι μία από αυτές, η κανναβιγέλη ή CBG, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του Staphylococcus aureus ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη ή MRSA, ενός από τους πιο συνήθεις ενδονοσοκομειακούς κινδύνους.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η CBG, μη ψυχοδραστική ουσία, είναι σε θέση να εξοντώσει κοινά μικρόβια MRSA και άλλα μικροβιακά κύτταρα ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τα οποία έχουν συχνά σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των λοιμώξεων.

Μετά την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της ουσίας κατά των βακτηρίων στο εργαστήριο, οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την CBG και στα ζώα. Καταγράφηκε έτσι η ικανότητα της CBG να θεραπεύσει ποντίκια μολυσμένα με MRSA με την ίδια επιτυχία όπως η βανκομυκίνη, ένα φάρμακο που θεωρείται ευρέως ως η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στα υπερ-μικρόβια.

Ο Eric Brown, ο μικροβιολόγος που ηγήθηκε της μελέτης του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, δήλωσε ότι τα κανναβινοειδή είναι ενώσεις που μοιάζουν με φάρμακα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να διερευνήσουμε την ασφαλή χρήση τους ως αντιβιοτικά.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και έχει οδηγήσει στην ανάγκη για διερεύνηση νέων φαρμακευτικών πηγών.

Τα βακτήρια εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την σύσταση των κυττάρων τους. Τα MRSA είναι γνωστά ως Gram θετικά βακτηρίδια και έχουν μια μεμονωμένη, παχιά κυτταρική μεμβράνη. Τα Gram αρνητικά διαφέρουν καθώς διαθέτουν εσωτερικές και εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες γεγονός που τα καθιστά πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Ο Brown και η ομάδα του βρήκαν ότι αρχικά το CBG και άλλα κανναβινοειδή δεν ήταν αποτελεσματικά κατά των Gram αρνητικών βακτηριδίων. Όταν χρησιμοποιήθηκε το CBG με μικρές ποσότητες πολυμυξίνης Β, ενός υπάρχοντος αντιβιοτικού, τα ανθεκτικά στα φάρμακα παθογόνα ηττήθηκαν.