Θέλετε να φροντίσετε την καρδιά σας και να ζήσετε περισσότερο; Υιοθετήστε μια φυτική διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς: Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από μια μελέτη σε περίπου 48.000 γυναίκες και 26.000 άνδρες, με μέση ηλικία 64 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές τους συνήθειες για 12 χρόνια πριν και μετά την ένταξή τους στη μελέτη. Κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιακής νόσου ή καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν 8% χαμηλότερος για τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια γενικά φυτική διατροφή και 10% χαμηλότερος για όσους ακολούθησαν την πλέον υγιεινή φυτική διατροφή. Ωστόσο, για όσους συμμετέχοντες υιοθέτησαν μια φυτική διατροφή αλλά με πολλούς χυμούς φρούτων με ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες και γλυκά, ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 11%.

«Όλες οι φυτικές τροφές δεν είναι ίσες, αλλά η αύξηση της πρόσληψης υψηλής ποιότητας φυτικών τροφών με την πάροδο του χρόνου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που ξεκίνησαν με διατροφές κακής ποιότητας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Megu Baden, ερευνήτρια στη  Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Μια αύξηση 10 μονάδων σε μια υγιή φυτική διατροφή συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, ενώ μια αύξηση 10 μονάδων σε μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο 6%. Μια αύξηση 10 μονάδων θα μπορούσε να επιτευχθεί αντικαθιστώντας μία μερίδα ημερησίως επεξεργασμένων δημητριακών με δημητριακά ολικής αλέσεως, αυξάνοντας την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών κατά μία μερίδα την ημέρα και εξαλείφοντας μία μερίδα ζαχαρούχων αναψυκτικών την ημέρα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στις 6 Μαρτίου σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (American Heart Association – AHA) στο Χιούστον.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση μιας υψηλής ποιότητας φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη αυτή εξέτασε πώς οι υγιεινές ή ανθυγιεινές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου.

«Σε βάθος χρόνου, η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών, με παράλληλη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών και ζωικών προϊόντων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες», ανέφερε η Baden σε ένα δελτίο Τύπου.