Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε όσα γνωρίζουμε για τα μακροχρόνια συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς με Covid-19, ακόμη και μετά την ανάρρωσή τους από την αρχική λοίμωξη:

«Τους τελευταίους μήνες μάθαμε πολλά και η βιβλιογραφία συνεχώς εμπλουτίζεται με νεότερα δεδομένα σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα της λοίμωξης λόγω της κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών, την κλινική εικόνα, τη θεραπεία των ασθενών με νόσο Covid-19, αλλά και την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

»Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσε ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο, όπου συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου Covid-19. Έχουμε όλοι νομίζω πια κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη και ξέρουμε ότι κάποιοι ασθενείς, περίπου 1 στους 7, ακόμα και αφού αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και μείωση της μνήμης, αρθραλγίες, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα που επιμένουν συχνά για περισσότερο από 3 και 6 μήνες.

»Το σύνδρομο αυτό έχει ονομαστεί long Covid-19 και πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο αυτά τα συμπτώματα οφείλονται είτε στην παραμονή του ιού μέσα στο σώμα μας, πρωτεϊνών του ιού σε διάφορους ιστούς ή όργανα, σε χρόνια φλεγμονή ή ακόμα αν προκαλούνται και από την ίδια την ανοσολογική μας απάντηση στη λοίμωξη.

»Όμως έχει γίνει κατανοητό ότι το σύνδρομο αυτό αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και παιδιά, κυρίως όμως αφορά τα άτομα ηλικίας 35-49 ετών.

»Η βαρύτητα της νόσου στην οξεία φάση ίσως να σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού, αλλά long Covid-19 μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και οι ασθενείς μετά από ήπια νόσο.

»Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει περισσότερη έρευνα στο πεδίο αυτό, έτσι ώστε να διευκρινιστούν οι παράγοντες κινδύνου, οι τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του συνδρόμου.

»Στόχος όλων μας λοιπόν πρέπει να είναι να προστατευτούμε και να αποφύγουμε να νοσήσουμε. Εμβολιαζόμενοι και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως με τη χρήση της μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού, θα τα καταφέρουμε».