Στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει οικονομία, δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός σε καταστάσεις πανδημίας και κρίσεων Δημόσιας Υγείας. Αυτό επιβεβαιώθηκε παγκοσμίως. Άρα λοιπόν, όπως επιτύχαμε παίρνοντας μέτρα νωρίς και τηρώντας αυτά τα μέτρα την εποχή της κρίσης του κορονοϊού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έτσι αυτά τα μέτρα ατομικής προστασίας και φροντίδας και προσοχής, πρέπει να τα τηρούμε και τώρα. Δηλαδή, τις φυσικές αποστάσεις, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να προστατευθούμε και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες διπλή και τριπλή προσοχή».

Για τα εισαγόμενα κρούσματα: 
«Η αντίδρασή μας στην πραγματικότητα αυτή, εντείνεται όπως βλέπετε, γιατί είναι ένα δυναμικό μέτρο αυτό το οποίο εφαρμόζουμε, ανάλογα με το τεστάρισμα το οποίο κάνουμε. Πράγματι, αυξάνονται οι επιδημιολογικές καμπύλες στα Βαλκάνια. Για αυτό και αποφασίσαμε ότι από την Τετάρτη θα έχουμε PCR test υποχρεωτικά, σε όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν από τα βόρεια χερσαία σύνορά μας. Από εκεί και πέρα είναι μια δυναμική κατάσταση. Είδατε ότι αυτό αμέσως ερχόμαστε να το ελέγξουμε, όταν είδαμε ότι δημιουργεί ένα πρόβλημα. Τέτοιο ανάλογο πρόβλημα δεν έχουμε στις πτήσεις μας αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε ούτε καν στα θαλάσσια σύνορά μας, στα φερι μποτ τα οποία έρχονται από τη δυτική πλευρά μας».

Υπάρχει περίπτωση για δεύτερο lockdown;
«Όχι. Σε ένα δεύτερο οριζόντιο lock down δεν μπορούμε να οδηγηθούμε. Όλες οι χώρες, και αυτές οι οποίες βρίσκονται σε μία πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς, που δεν πρόσεξαν ή πήραν λάθος μέτρα, πάνε σε μία σταδιακή άρση των μέτρων. Εμείς έχουμε δεύτερο πλάνο, ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην Κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε. Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού
«Η εποχή Νοέμβριος-Φεβρουάριος παραδοσιακά είναι εποχή της γρίπης H1N1, είναι η εποχή των κορονοϊών και των ιών γενικά. Γιατί είναι η θερμοκρασία τέτοια που είναι μειωμένη, είναι η υγρασία, είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και συνθήκες τέτοιες που ευνοούν τους ιούς. Εμείς τι έχουμε κάνει; Έχουμε ήδη διαπραγματευτεί με τις εταιρείες, έτσι ώστε να έχουμε υπερπολλαπλάσια εμβόλια για τον απλό ιό της γρίπης. Έχουμε ετοιμάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλές προσλήψεις, πάνω από 5.000 προσλήψεις, με διπλάσια κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Θέλουμε όμως να μη φτάσουμε σε οριακό σημείο. Θέλουμε πάλι με πρόληψη, μαζί με την ελληνική κοινωνία, ακούγοντας τους ειδικούς, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό το πιθανό δεύτερο  κύμα επιτυχημένα. Θα είναι για πάντα αυτό κύριε Χατζηνικολάου; Όχι, δεν θα είναι για πάντα. Θα ανακαλυφθεί εμβόλιο.  Και θα ανακαλυφθεί και φάρμακο. Να αντέξουμε και να έχουμε καλύτερες επιδόσεις από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μέχρι να γίνει αυτό».

Μπορεί ο ιός να μεταλλαχθεί και να γίνει πιο επιθετικός;
«Η αλήθεια είναι ότι ακούω από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πολλές και πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις. Οι επιστήμονές μας δεν μου έχουν δώσει τέτοια εικόνα. Επαναλαμβάνω μετά λόγου γνώσεως ως Υπουργός Υγείας για μία ακόμη φορά: Αν τηρήσουμε τους απλούς κανόνες υγιεινής, τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, αν αποφύγουμε το συγχρωτισμό, προσέξουμε τις  ευπαθείς ομάδες, τους μεγάλους σε ηλικία, προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».