Θα ήταν ωραίο εάν ήταν αλήθεια, αλλά το αν έχετε περάσει κοινό κρυολόγημα στο παρελθόν δεν σας προστατεύσει από τον νέο κορωνοϊό, όπως αναφέρουν ερευνητές.

Τα κρυολογήματα προκαλούνται από εποχιακούς κορωνοϊούς (CoVs) και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η έκθεση σε αυτούς ίσως να μπορεί να προστατεύσει έναντι του SARS-CoV-2, του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Για να μάθουν αν αυτό ήταν αλήθεια, ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από εκατοντάδες άτομα πριν από την πανδημία. Πάνω από το 20% των δειγμάτων είχαν αντισώματα CoV που θεωρητικά θα μπορούσαν να «αγκιστρωθούν» τόσο στους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα όσο και σε σημεία-κλειδιά του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, αυτά τα αντισώματα δεν μείωσαν τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 και δεν συσχετίστηκαν με καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα που αργότερα νόσησαν με Covid-19, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Cell.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αίμα από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες τείνουν να έχουν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων CoV. Αυτό δείχνει ότι αυτά τα αντισώματα δεν είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα παιδιά δεν αναπτύσσουν σοβαρή Covid-19, όπως κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Βρήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι είχαν αντισώματα που θα μπορούσαν να αγκιστρωθούν στον SARS-CoV-2, αλλά αυτά τα αντισώματα δεν μπορούσαν να αποτρέψουν λοιμώξεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Scott Hensley, αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

«Αν και τα αντισώματα από προηγούμενες μολύνσεις από κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος δεν μπορούν να αποτρέψουν μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, είναι πιθανό τα προϋπάρχοντα Β και Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού να παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας ή τουλάχιστον να μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19. Χρειάζονται όμως περαιτέρω μελέτες για να εξεταστεί αυτή η υπόθεση», δήλωσε ο καθηγητής Hensley.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, εδώ και έναν χρόνο, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 107 εκατομμύρια λοιμώξεις και περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή Covid-19 είναι σαφείς -όπως η ηλικία- αλλά εξακολουθεί να μην είναι πλήρως κατανοητό γιατί μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα μετά τη λοίμωξη, άλλη ασθενούν ήπια και άλλοι σοβαρά.