Νέα έρευνα δείχνει ότι οι νέοι που ατμίζουν, ενώ καπνίζουν παράλληλα, είναι δύο φορές πιο πιθανό να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με αυτούς που απλώς καπνίζουν.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine προειδοποιεί ότι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και «παραδοσιακά» θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτίθενται ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο από τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στους «προσαρμοζόμενους συντελεστές πιθανότητας (AORs)» για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου George Mason εξέτασε τα δεδομένα από το Σύστημα Επιτήρησης Συμπεριφορικού Κινδύνου 2016-17 (μια ετήσια έρευνα για την υγεία που διενεργήθηκε σε όλες τις ΗΠΑ) για τη σύνταξη της μελέτης. Αναλύθηκαν πάνω από 160.000 απαντήσεις σχετικά με τη χρήση τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων από συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 44 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άνδρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο AOR ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των σημερινών καπνιστών ήταν 1,59. Για όσους είχαν αλλάξει το κάπνισμα με το άτμισμα, ο AOR αυξήθηκε στα 2,54. Αλλά για όσους κάπνιζαν και άτμιζαν παράλληλα, ο AOR έφτανε στο 2,91.

«Είναι γνωστό από καιρό ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Δρ Tarang Parekh, ο επικεφαλής της μελέτης: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι καπνιστές που χρησιμοποιούν και ηλεκτρονικά τσιγάρα βάζουν τον εαυτό τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους νέους που αντιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως λιγότερο επιβλαβή και τα θεωρούν ασφαλέστερη εναλλακτική λύση. Έχουμε μόλις αρχίσει να κατανοούμε τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, αλλά το παράλληλο κάπνισμα κλασικών τσιγάρων σίγουρα δεν είναι καλό».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται καθώς πολλές χώρες αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στα αρωματισμένα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αφού γεύσεις όπως η μέντα έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις . Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει πολλές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων μετά από φόβους ότι συνδέονται με τους θανάτους 55 ανθρώπων.