Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με καλή υγεία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μια ασπιρίνη την ημέρα, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη του φαρμάκου για τους ανθρώπους μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η έρευνα δεν έδειξε κανένα όφελος για τους υγιείς ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και τα χάπια αύξησαν τον κίνδυνο πιθανά θανατηφόρας εσωτερικής αιμορραγίας.

Οι ειδικοί περιέγραψαν τα αποτελέσματα ως πολύ σημαντικά και προειδοποίησαν ενάντια στην αυτό-φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη.

Οι άνθρωποι συνταγογραφούνται με ασπιρίνη μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή το φάρμακο αραιώνει το αίμα και μειώνει τις πιθανότητες να επαναληφθεί το περιστατικό. Ορισμένοι εντελώς υγιείς άνθρωποι επιλέγουν επίσης να παίρνουν ασπιρίνη, για να μειώσουν τον κίνδυνο και υπάρχει συνεχής έρευνα σχετικά με το εάν το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τα οφέλη της ασπιρίνης εκτελούνται σε άτομα μέσης ηλικίας και υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται από τη συστηματική χρήσης της, καθώς μεγαλώνουμε.

Η μελέτη έγινε σε 19.114 άτομα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία με καλή υγεία, χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και ηλικίας άνω των 70 ετών. Οι μισοί λάμβαναν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης για πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine έδειξαν ότι τα χάπια δεν μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων τους και δεν είχαν άλλα οφέλη. Αντιθέτως, αύξησαν του αριθμό σημαντικών αιμορραγιών στο στομάχι.

Ο καθηγητής John McNeil, από το Πανεπιστήμιο Monash, δήλωσε: «Η έρευνα δείχνει ότι εκατομμύρια υγιείς ηλικιωμένοι σε όλο τον κόσμο που παίρνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, μπορεί να το κάνουν αδικαιολόγητα, επειδή η έρευνα δεν έδειξε συνολικό όφελος που να αντισταθμίζει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των γιατρών, οι οποίοι είναι από καιρό αβέβαιοι για το αν θα συστήσουν ασπιρίνη σε υγιείς ασθενείς».

Η μελέτη εντόπισε επίσης αύξηση των θανάτων από καρκίνο, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι γι’ αυτό θα πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα σημερινά ευρήματα στον τομέα αυτόν.

Ο καθηγητής Peter Rothwell, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κορυφαίος ειδικός στο εν λόγω φάρμακο, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν οριστικά: «Το να παίρνετε ασπιρίνη αν είστε υγιής, πάνω από 70 ετών και αν δεν είχατε πάθει προηγουμένως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει πραγματικά πολύ μικρό όφελος», είπε.

Τα ευρήματα δεν ισχύουν για άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη λόγω προηγούμενης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία θα πρέπει (όπως όλοι μας) να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους.

Επίσης, όποιος έπαιρνε χαμηλή δόση ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα συνιστάται να μην σταματήσει απότομα, καθώς αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Αντ’ αυτού θα πρέπει να το συζητήσει πρώτα με τον γιατρό του.