Η χρήση μάσκας προσώπου δεν μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα, ακόμη και σε άτομα με πνευμονική νόσο, όπως εξηγούν κατηγορηματικά ερευνητές.

Τα ευρήματα αντικρούουν ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι η χρήση μάσκας προσώπου για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ορισμένων ανθρώπων.

Οι συγγραφείς της νέας έρευνας αξιολόγησαν τις αλλαγές στα επίπεδα οξυγόνου ή διοξειδίου του άνθρακα σε υγιείς ανθρώπους, καθώς και ανθρώπους με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πριν από και κατά τη χρήση χειρουργικών μασκών.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ΧΑΠ πρέπει να «προσπαθούν περισσότερο για να αναπνεύσουν» λόγω της νόσου τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια ή / και αίσθημα κόπωσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θώρακος.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Annals of the American Thoracic Society- διαπίστωσε ότι «η επίδραση της μάσκας είναι ελάχιστη -το πολύ- ακόμη και σε άτομα με πολύ σοβαρή πνευμονική δυσλειτουργία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Michael Campos, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Ο Δρ Campos αναφέρθηκε επίσης στο αίσθημα δύσπνοιας που μπορεί να βιώσουν κάποιοι υγιείς άνθρωποι όταν φορούν μάσκα: «Η δύσπνοια, το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά, το οποίο νιώθουν ορισμένοι όταν φορούν μάσκα, δεν σημαίνει και διαφοροποίηση στην ανταλλαγή αερίων – οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Πιθανότατα συμβαίνει από τον περιορισμό της ροής του αέρα από τη μάσκα, ιδίως όταν απαιτείται υψηλότερος αερισμός, π.χ. όταν κάνουμε μια πιο έντονη δραστηριότητα», δήλωσε.

Για παράδειγμα, εάν περπατάτε γρήγορα σε ανηφορικό δρόμο, ενδέχεται να αισθανθείτε δύσπνοια και αν φοράτε μια μάσκα που είναι πολύ σφιχτή μπορεί να αυξήσει αυτό το αίσθημα. Η λύση: Επιβραδύνετε ή αφαιρέστε τη μάσκα για λίγο, εάν βρίσκεστε σε απόσταση ασφαλείας από άλλα άτομα, συμβούλεψε ο Campo.

«Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε το κοινό ότι η ταλαιπωρία που σχετίζεται με τη χρήση μάσκας δεν πρέπει να οδηγεί σε αβάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια χρήσης της, καθώς αυτό μπορεί να εξασθενήσει την εφαρμογή ενός μέτρου που αποδεδειγμένα προστατεύει τη δημόσια υγεία», κατέληξαν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου.

«Το κοινό δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι μάσκες σκοτώνουν», υπογράμμισε ο Δρ Campos.