Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που τρώνε μόλις εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες συνιστούν μόλις τρεις φέτες μπέικον ή δύο λουκάνικα, όμως οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που τρώνε ακόμη και μόνο ένα από τα δύο σε εβδομαδιαία βάση, θα μπορούσαν να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από 260.000 μεσήλικες γυναίκες στη Βρετανία και αποκάλυψε ότι ακόμη και εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα ήταν ακόμη και 15% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες το απέφευγαν τελείως.

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου πιστεύουν ότι τα μεταποιημένα κρέατα θα μπορούσαν να ευθύνονται για εκατοντάδες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Όταν η συγκεκριμένη έρευνα συνδυάστηκε με δέκα προηγούμενες μελέτες με στοιχεία από συνολικά 1,7 εκατομμύρια γυναίκες και 40.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κατά 10%.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Journal of Cancer, δεν εντόπισαν παρόμοια σχέση στις νέες γυναίκες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Naveed Sattar δήλωσε: «Εκτός από τις προηγούμενες γνωστές επιδράσεις του επεξεργασμένου κρέατος σε άλλα είδη καρκίνου, αυτή η έρευνα προσθέτει περαιτέρω στοιχεία ότι μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση και για τον καρκίνο του μαστού, σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση».

Ως επεξεργασμένο κρέας εννοούμε το κόκκινο κρέας που έχει υποστεί σκλήρυνση, αλάτισμα, κάπνισμα ή άλλη επεξεργασία.

Η έρευνα δεν εντόπισε σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και των μη επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων, όπως το βόειο, το μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνίσιο.

Η νέα μελέτη έρχεται τρία χρόνια αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα, τοποθετώντας τα στην ίδια κατάταξη με τα τσιγάρα, το οινόπνευμα και τον αμίαντο.