Οι άνθρωποι που συστηματικά χρησιμοποιούν ξύλα, πετρέλαιο ή κηροζίνη για να μαγειρέψουν, να ζεστάνουν ή να φωτίσουν το σπίτι τους, ρυπαίνουν τον αέρα στον κλειστό χώρο και αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ιρανική επιστημονική έρευνα στην τοξικολογία. Αντίθετα, το φυσικό αέριο μειώνει τον κίνδυνο σε σχέση με τα άλλα καύσιμα.

Οι ερευνητές στην τοξικολογία, με επικεφαλής τον Σουμίτ Μίτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 50.000 άτομα στο Ιράν, με μέση ηλικία 52 ετών.

Οι καύσεις εντός σπιτιού επικίνδυνες λέει η τοξικολογία

Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν ντίζελ ή κηροζίνη, είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία μέσα σε μια δεκαετία, 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 14% να πάθουν έμφραγμα.

Όσοι όμως χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο στο σπίτι τους, είχαν 6% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν άλλα καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης καίει καύσιμα ή βιομάζα για τις ανάγκες του νοικοκυριού του. Συνήθως η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, αλλά, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης μπορεί να είναι εξίσου σοβαρό.

Ο κίνδυνος αυτός είχε σταματήσει να απασχολεί την τοξικολογία στη χώρα μας, όμως η οικονομική κρίση και η αύξηση τις τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τα προηγούμενα έτη (πλέον έχει μειωθεί) οδήγησαν πολλούς να χρησιμοποιήσουν και πάλι τζάκια, σόμπες και μαγκάλια για να ζεσταθούν.

Το αποτέλεσμα ήταν έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τόπους και περιόδους αλλά και τραγικά δυστυχήματα από τις αναθυμιάσεις. Πλέον όμως, βλέπουμε από αυτή την έρευνα ότι πέρα από κίνδυνο άμεσης δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση, πυρκαγιάς ή μόλυνσης της ατμόσφαιρας γενικά, οι ρύποι στους εσωτερικούς χώρους από τις καύσεις μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλά προβλήματα υγείας και να απειλήσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή μας.