Τα γεγονότα που σχετίζονται με τον ανθρώπινο οργανισμό είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.

Όσο καλά και να γνωρίζετε το ανθρώπινο σώμα, όση ανατομία και να έχετε διαβάσει, δύσκολα φαντάζεστε το μεγαλείο που κρύβεται μέσα μας. Οι αριθμοί αλλά και τα γεγονότα που το περιγράφουν δεν μπορούν παρά να μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό από έκπληξη και να μας γεμίσουν θαυμασμό για την περιπλοκότητα και τις δυνατότητές του.

 1. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος μας, απομακρύνεται εντελώς κάθε 2-4 εβδομάδες. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 700 γραμμάρια νεκρών κυττάρων του δέρματος σε ένα χρόνο.
 2. Αντιθέτως, τα κύτταρα στον εσωτερικό φακό του ματιού, των μυών της καρδιάς και οι νευρώνες του εγκεφαλικού φλοιού είναι τα μόνα κύτταρα τα οποία θα είναι μαζί μας για όλη μας τη ζωή.
 3. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια νεύρα που τροφοδοτούν τη μνήμη μας. Όταν σε μία έρευνα έδειξαν στους συμμετέχοντες 2.500 εικόνες για 3 μόνο δευτερόλεπτα την καθεμία, οι συμμετέχοντες μπορούσαν αργότερα να θυμηθούν αν τις είχαν δει με ακρίβεια 92%.
 4. Το σώμα μας αποτελείται από περίπου επτά οκτάκις εκατομμύρια άτομα – πέντε πάνω, πέντε κάτω! Αν θέλετε να το δείτε γραμμένο αριθμητικά, είναι 7.000.000.000.000.000.000.000.000.000 άτομα!
 5. Υπάρχουν 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας.
 6. Τα δάχτυλά μας έχουν τέτοια ευαισθησία ώστε μπορούν να αισθανθούν μια ανωμαλία μεγέθους 13 νανομέτρων σε μια επιφάνεια (δηλαδή 7.500 μικρότερη από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας).
 7. Χωρίς το μικρό μας δάχτυλο, χάνουμε περίπου το 50% της δύναμης του χεριού μας.
 8. Τα οξέα του στομάχου είναι τόσο ισχυρά που μπορούν να διαλύσουν ακόμη και μέταλλο.
 9. Το 10% της κάθε ημέρας το περνάμε ανοιγοκλείνοντας τα μάτια μας.
 10. Όταν όμως είναι ανοικτά, μπορούν να διακρίνουν από 2,3 έως και 7,5 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα.
 11. Η μύτη μας πάλι, μπορεί να ξεχωρίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές.
 12. Η καρδιά μας χτυπά περίπου 100.000 φορές την ημέρα, αντλώντας 5,5 λίτρα αίματος ανά λεπτό – δηλαδή 3 εκατομμύρια λίτρα αίματος το χρόνο.
 13. Tο μηριαίο οστό ενός ανθρώπου που ζυγίζει 83 κιλά, θα μπορούσε να αντέξει το βάρος 16.000 ανθρώπων να στέκονται επάνω του!
 14. Από 3 έως 5 κιλά του σωματικού μας βάρους είναι… βακτήρια. Μόνο σε ένα δόντι μπορούν να αναπτυχθούν από 100 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο βακτήρια.
 15. Αν όλο το DNA που βρίσκεται στο σώμα μας «ξετυλιγόταν», θα εκτεινόταν σε περίπου 16 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή από τη Γη ως τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα και ξανά πίσω.