Εσείς λοιπόν τι αποφασίσατε για τη νέα χρονιά; Ότι θα χάσετε δύο κιλά, ότι θα κόψετε το κάπνισμα ή μήπως ότι, μετά το hangover της πρωτοχρονιάς, δεν θα ξανακουμπήσετε αλκοόλ στα χείλη σας; Όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, όμως μόνο ένα 8% από εμάς θα κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στον εαυτό τους σύμφωνα με τις έρευνες.

Η αυτοβελτίωση μας, η αποφυγή των κακών συνηθειών και η προσπάθεια υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες αποφάσεις για τον νέο χρόνο, όπως και η εξοικονόμηση χρημάτων, η ενασχόληση με ένα χόμπι ή ο εθελοντισμός. Καλά και άγια όλα αυτά όμως πόσο ρεαλιστικά είναι όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδιά μας; Ακολουθούν μερικά πιο… ταπεινά, που όμως είναι πιο εύκολο να πραγματοποιήσουμε και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικά για τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Λαχανιάστε κάθε μέρα
Τα 5 χιλιόμετρα καθημερινού τρεξίματος που αποφασίσατε να κάνετε κάθε πρωί είναι λίγο πιο δύσκολα όταν βρέχει ή είστε κρυωμένοι ή είναι τα παιδιά κρυωμένα ή το πάπλωμα είναι κάπως… βαρύ. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον μια δραστηριότητα την ημέρα που θα σα κάνει να λαχανιάσετε: ανεβείτε σκάλες, περπατήστε περισσότερο, τρέξτε για λίγο μαζί με τον σκύλο σας ή χορέψτε ακόμη και στην κουζίνα σας. Η έντονη δραστηριότητα ακόμη και για μερικά δευτερόλεπτα κάνει θαύματα.

Κάντε ένα διάλειμμα
Πιθανότατα δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείτε συστηματικά με τον διαλογισμό και να περνάτε τακτικά μερικές ώρες ηρεμίες καθισμένοι οκλαδόν σε κάποια ερημική τοποθεσία, ακούγοντας τους ήχους της φύσης. Μπορείτε όμως να κλείσετε τα μάτια σας έστω και για μερικά λεπτά καθημερινά και να ηρεμήσετε, επικεντρώνοντας τη σκέψη σας στα αισθήματά σας και στον εαυτό σας.  Αν είστε άνθρωποι της τεχνολογίας, θα βρείτε αρκετές εφαρμογές για το smartphone σας που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Βγείτε offline
Και μόνο με την ιδέα να κλείσετε το laptop/tablet/smartphone σας λούζει κρύος ιδρώτας; Και εμάς το ίδιο – όμως δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, όπως το να μην έχετε την αγαπημένη σας ηλεκτρονική συσκευή δίπλα στο κομοδίνο σας προτού πάτε για ύπνο ή να επιβάλλετε περιορισμό στη χρήση της μέσα στα Σαββατοκύριακα: ειλικρινά, το Facebook και το Twitter θα τα καταφέρουν μερικές ώρες και χωρίς την παρουσία μας.

Ζήστε την περιπέτεια
Όλοι θα θέλαμε να κάνουμε rafting ή να πηδήξουμε με αλεξίπτωτο ή να ανακαλύψουμε τον Ναό του Χαμένου Θησαυρού σαν άλλοι Ιντιάνα Τζόουνς. Επειδή όμως όλα αυτά είναι κάπως δύσκολα, απολαύστε μικρές περιπέτειες που είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν: μαγειρέψτε ένα περίεργο για τα γούστα σας φαγητό, δείτε μια ταινία ή ένα θεατρικό έργο που δεν θα παρακολουθούσατε κανονικά, κάντε μια βόλτα σε μια άγνωστη περιοχή της πόλης. Ή που θα ανακαλύψετε κάτι καινούριο που σας αρέσει ή που θα επιβεβαιωθεί το γούστο σας και θα επιστρέψετε με χαρά στις συνήθειές σας!

Επιλέξτε τη βελτίωση, όχι την τελειότητα
Αν αποφασίσετε να μοιάζετε με μοντέλο της Victoria’s Secret ή να αποκτήσετε τους κοιλιακούς του Brad Pitt σε έξι μήνες, μάλλον δεν θα τα καταφέρετε. Προτιμήστε μικρά βήματα προόδου, θέστε εφικτού στόχους και τον τρόπο που θα τους επιτύχετε: «Θέλω να χάσω ένα κιλό αυτόν τον μήνα και θα κάνω γυμναστική/θα μειώσω τα γλυκά για να το πετύχω». Καλή επιτυχία!