Οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει ένα αντίσωμα που προσβάλλει το 99% των στελεχών του ιού HIV και μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση στα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Το αντίσωμα έχει κατασκευάζεται ώστε να επιτίθεται σε τρία κρίσιμα μέρη του ιού, καθιστώντας πιο δύσκολο το να αντισταθεί στη δράση του. Το project είναι μια συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

Το ανθρώπινο σώμα αγωνίζεται να καταπολεμήσει τον ιό HIV λόγω της απίστευτης δυνατότητάς του να μεταλλάσσεται και να αλλάζει την εμφάνισή του. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε μια πάλη ενάντια σε έναν ανυπέρβλητο αριθμό διαφορετικών στελεχών του HIV.

Όμως, μετά από χρόνια μόλυνσης από τον ιό, ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσει ισχυρά όπλα που ονομάζονται «ευρέως αδρανοποιητικά αντισώματα» (broadly neutralizing antibodies) που προσβάλλουν θεμελιώδη στοιχεία του ιού HIV και μπορούν να σκοτώσουν μεγάλα τμήματα των στελεχών του.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν καιρό να χρησιμοποιήσουν τα ευρέως αδρανοποιητικά αντισώματα ως έναν τρόπο για τη θεραπεία του HIV ή ακόμη και για την πρόληψη της λοίμωξης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, συνδυάζει τρία τέτοια αντισώματα σε ένα ακόμα πιο ισχυρό. Ο Δρ Garry Nabell, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Sanofi και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε: «Είναι πιο ισχυρά και έχουν μεγαλύτερο εύρος από οποιοδήποτε φυσικό αντίσωμα έχει ανακαλυφθεί έως τώρα». Τα καλύτερα φυσικά απαντώμενα αντισώματα στοχεύουν το 90% των στελεχών του HIV, όμως τα νέα αντισώματα «παρέχουν κάλυψη 99% και με πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις του αντισώματος», δήλωσε ο Δρ Nabel.

Πειράματα σε 24 πιθήκους έδειξαν ότι κανένας από εκείνους που έλαβαν το ειδικό αντίσωμα δεν μολύνθηκε, όταν αργότερα τους μεταδόθηκε ο ιός. Οι κλινικές δοκιμές για τον έλεγχο του αντισώματος στους ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση και πρόσθεσε: «Συνδυασμοί αντισωμάτων που στοχεύουν το καθένα σε μια ξεχωριστή περιοχή του HIV μπορεί να υπερνικήσουν καλύτερα την άμυνα του ιού, σε μια προσπάθεια επίτευξης αποτελεσματικής αντιμετώπισης και πρόληψης με αντισώματα».