Μια γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε μητέρα – πράγμα καθόλου περίεργο, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι συνέβη επτά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση!

Η Tess Morten αισθανόταν αδιαθεσία για αρκετό καιρό και οι γιατροί αρχικά υποψιαζόταν ότι είχε καρκίνο των ωοθηκών, προτού συνειδητοποιήσουν ότι ήταν τριών μηνών έγκυος. Η κόρη της, Molly, γεννήθηκε τελικά υγιέστατη τον Ιανουάριο που μας πέρασε.

Η 47χρονη σήμερα γυναίκα και ο σύζυγός της Neil είχαν προσπαθήσει να κάνουν παιδί κατά τη διάρκεια του 14ετή γάμου τους, ακολουθώντας χωρίς επιτυχία θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης τρεις φορές.

Αφού υπέφερε από κράμπες στο στομάχι και αναγούλες, η Morten επισκέφθηκε τον γιατρό της, ο οποίος θορυβημένος από τα συμπτώματα που δεν υποχωρούσαν της είπε να περιμένει το χειρότερο. Στη συνέχεια την παρέπεμψε για υπερηχογράφημα ωοθηκών, χάρη στην οποία αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν έγκυος.

«Ο γιατρός του νοσοκομείου κοιτούσε την οθόνη, καθώς γύριζε το μηχάνημα πάνω στο στομάχι μου και μου είπε: “Οι ωοθήκες σου είναι μια χαρά, αλλά κοίταξε αυτό”». Κοίταξα στην οθόνη και μπορούσα να δω το μωρό. Είπα, “Είναι δικό μου;”», δήλωσε η Morten.

Όταν επέστρεψε για να μοιραστεί τα καλά νέα με τον σύζυγό της, ο Neil ενθουσιάστηκε και το ζευγάρι επέστρεψε στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα για ένα δεύτερο υπερηχογράφημα, που αποκάλυψε την αγέννητη ακόμη κόρη τους να πιπιλάει τον αντίχειρά της.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι μπόρεσε να μείνει έγκυος χάρη στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που ακολουθούσε, για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Τζαμάικα το 2003 και προσπάθησε να κάνει παιδί αμέσως, όμως δεν τα κατάφεραν και η Morten μπήκε στην εμμηνόπαυση το 2010.

Τα τελευταία χρόνια, οι κάποτε σπάνιες εγκυμοσύνες κατά την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας των γυναικών έχουν γίνει συχνότερες. Αν και αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της προόδου στις θεραπείες γονιμότητας, είναι πιθανές σπάνιες περιπτώσεις φυσικής σύλληψης σε γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 ή και μεγαλύτερες, όπως η Morten.

Πιο γνωστή είναι η περίπτωση της τραγουδίστριας Janet Jackson, η οποία ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί το 2016, σε ηλικία 50 ετών και έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι τον Ιανουάριο.