Tα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ακριβώς πάμφθηνα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι οι καιροί είναι πραγματικά δύσκολοι από οικονομικής άποψης, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα που σχετίζονται με τη γονιμότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ που βρίσκονται τα προϊόντα στοματικής υγιεινής!

Και όμως, στον αστείρευτο σε φαντασία κόσμο του ίντερνετ, κάποιος έχει κάνει ακριβώς αυτό: ένα βίντεο που ανέβηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο YouTube υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι η… οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεστ εγκυμοσύνης. Όπως και πολλές παρόμοιου είδους Do It Yourself πρακτικές, το βίντεο έγινε viral.

Το τραβηγμένο από τα μαλλιά βίντεο που έχει τραβήξει την προσοχή δείχνει ότι κάποιος αναμειγνύει οδοντόκρεμα με ούρα και περιμένει έως ότου το μείγμα γίνει αφρώδες και μπλε. Ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε ότι το άτομο από το οποίο προέρχονται τα ούρα (και όχι η οδοντόκρεμα!) είναι έγκυος.

Το κλιπ υποστηρίζει ότι η DIY μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με ένα τεστ εγκυμοσύνης που αγοράζεται από το φαρμακείο, εμφανίζοντας τα αποτελέσματα σε μόλις τρία λεπτά – ισχυρισμός που έφτασε μέχρι τα δελτία ειδήσεων.

Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες έβαλαν γρήγορα τα πράγματα στη θέση τους, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς.

Το βίντεο ισχυρίζεται ότι η αλλαγή της υφής και του χρώματος της οδοντόκρεμας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης στην HCG (Human Chorionic Gonadotropin – χοριακή γοναδοτροπίνη), την ορμόνη που παράγεται αφού ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολληθεί στη μήτρα. Αυτή είναι που έχουν σχεδιαστεί να ανιχνεύσουν τα τεστ εγκυμοσύνης.

Αλλά ο Δρ Alex Eskander, σύμβουλος γυναικολογίας, εξήγησε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι απλώς ανοησία: «Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση για την υποτιθέμενη ανίχνευση της εγκυμοσύνης με την ανάμιξη ούρων με οδοντόκρεμα», δήλωσε. «Τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύσουν εάν τα ούρα περιέχουν την ορμόνη ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης – η οδοντόκρεμα, όχι».

«Ορισμένα πολύ ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να αντιληφθούν μια εγκυμοσύνη μόλις 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή πριν από την ημέρα που αρχίζει η καθυστέρηση της περιόδου. Αν όμως νομίζετε ότι είστε έγκυος, ιδανικά θα πρέπει να κάνετε το τεστ τρεις με πέντε ημέρες από την ημέρα καθυστέρησης, με ένα εγκεκριμένο τεστ εγκυμοσύνης με τη σήμανση CE και όχι με την οδοντόκρεμά σας».