Η δημοσίευση μιας μητέρας στο Facebook έχει viral, καθώς μοιράστηκε μια εικόνα του μητρικού της γάλακτος, το οποίο φαίνεται να έχει αλλάξει χρώμα και να έχει γίνει κίτρινο.

Συγκρίνοντάς το με το γάλα που είχε αντλήσει την προηγούμενη μέρα, η Ashlee Chase διευκρίνισε ότι ο γιατρός της είπε ότι η αλλαγή στο χρώμα οφειλόταν στο γεγονός ότι η κόρη της είχε υψηλό πυρετό, με αποτέλεσμα το σώμα της μητέρας να προσαρμόζει τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.

«Το επάνω γάλα είναι από πριν από τρεις ημέρες, όταν θήλαζα την υγιή Elliot», έγραψε η Chase στο post της στο Facebook, που συνοδεύει μια φωτογραφία η οποία δείχνει τις δύο ποσότητες γάλακτος τη μία πάνω από την άλλη. «Το κάτω γάλα είναι από σήμερα, αφού η Elliot ανέβασε πυρετό και τη θήλαζα όλη τη νύχτα».

Ο Δρ Alastair Sutcliffe, καθηγητής παιδιατρικής, είπε ότι είναι πιθανόν ο πυρετός της κόρης της Chase να προκάλεσε την αλλαγή χρώματος στο μητρικό γάλα, αν και τόνισε ότι θα χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό, καθώς υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη: «Καταρχάς, γίνεται πιο “νερουλό” όταν ο καιρός είναι ζεστός», εξήγησε ο καθηγητής. «Αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο, η μητέρα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες Ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στο μητρικό γάλα, για να προστατεύσει το μωρό από το να πάρει αυτό το μικρόβιο».

Το κιτρινωπό χρώμα του γάλακτος της Chase θα μπορούσε να οφείλεται σε μια αυξημένη ποσότητα πρωτογάλακτος, του υγρού που παράγεται πριν από την έκκριση γάλακτος, το οποίο είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες. «Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα αλλάζει περιστασιακά», πρόσθεσε ο Sutcliffe.

Ορισμένες μητέρες υποστηρίζουν επίσης ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν επιδρούν στο χρώμα του γάλακτος και ότι δεν είναι ασυνήθιστο να έχει κόκκινη ή πράσινη απόχρωση, ανάλογα με τη διατροφή τους.

Το post της μητέρας έχει γίνει share πάνω από 7.000 φορές και έχει ωθήσει και άλλες μητέρες να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες. «Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους», έγραψε μία χρήστρια. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θήλαζα την 8 μηνών κόρη μου που είχε πυρετό κάθε νύχτα, όλη την εβδομάδα. Δεν εμπόδισε το μικρόβιο, αλλά ίσως τη βοήθησε να γίνει καλά ταχύτερα και να περάσει την αδιαθεσία πιο ήπια», πρόσθεσε μια άλλη.