Μια σημαντική μερίδα των βρεφικών τροφών που κυκλοφορεί στο εμπόριο περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μια νέα –ιδιαίτερα ανησυχητική- μελέτη.

Τα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση από βρέφη αποκαλύφθηκε ότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι το αρσενικό, ο μόλυβδος, το κάδμιο και το ακρυλαμίδιο, σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από το The Clean Label Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Μεγάλης Βρετανίας που υποστηρίζει τη διαφάνεια σε θέματα καταναλωτών.

Οι ειδικοί ανέλυσαν 530 διαφορετικά σνακ, δημητριακά, βρεφικά γάλατα και ποτά που είχαν αγοραστεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Από τα προϊόντα που αναλύθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 65% εξ αυτών περιείχε αρσενικό, το 58% περιείχε κάδμιο, το 36% περιείχε μόλυβδο και το 10% περιείχε ακρυλαμίδιο.

Το 80% των δειγμάτων προϊόντων βρεφικής διατροφής βρέθηκε επίσης να περιέχει αρσενικό, μια τοξίνη την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Ενώ οι ποσότητες κάθε χημικής ουσίας διέφεραν σε κάθε προϊόν, μερικές περιείχαν έως και 600 μέρη αρσενικού ανά δισεκατομμύριο – πολλά από αυτά ήταν προϊόντα με βάση το ρύζι.

Η έκθεση κατονόμασε συγκεκριμένες εταιρείες παρασκευής και διανομής παιδικών τροφών, όπως οι Enfamil, Plum Organics και Sprout, οι οποίες θεωρούνται από τις χειρότερες στην παραβίαση των κανονισμών και των νόμων για τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το 60% των προϊόντων με ετικέτα «χωρίς BPA» στην πραγματικότητα ήταν θετικά στην παρουσία δισφαινόλης Α, μιας βιομηχανικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού.

Το πρόγραμμα Clean Label Project ολοκλήρωσε τα συμπεράσματά του δημοσιεύοντας τα πέντε καλύτερα και τα πέντε χειρότερα δημητριακά, βρεφικά γάλατα, σνακ, ποτά και γεύματα σε βάζα, σε σχέση με τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιείχαν.

Αν και αρκετά από αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, είναι εύκολο να τα προμηθευτεί κάποιος online, οπότε καλό είναι να τα γνωρίζουμε.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα του Clean Label Project τους μπορεί να δει εδώ.