Εάν η απαρίθμηση… προβάτων δεν σας βοηθάει να βυθιστείτε εύκολα και γρήγορα σε έναν ήρεμο, βαθύ ύπνο τη νύχτα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πίνετε ένα ποτήρι βυσσινάδα προτού πέσετε στο κρεβάτι.

Ο χυμός δόθηκε σε συμμετέχοντες σε έρευνα που υπέφεραν από αϋπνίες, σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Therapeutics, αναφέρουν ότι η κατανάλωση χυμού από βύσσινα έδωσε παράταση στις περιόδους ύπνου των συμμετεχόντων για κατά μέσο όρο μία ώρα και 24 λεπτά κάθε νύχτα, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χυμός περιέχει ενώσεις που εμποδίζουν την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που οδηγούν σε αϋπνία και κακό ύπνο.

Η βυσσινάδα είναι επίσης πλούσια σε προκυανιδίνες και ανθοκυάνες – ουσίες που βρίσκονται επίσης στα μύρτιλα- οι οποίες συχνά επαινούνται από τους επιστήμονες για τα οφέλη στην υγεία μας και έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κατανάλωση του χυμού μειώνει επίσης τα επίπεδα κυνουρενίνης στο αίμα, μιας χημικής ένωσης η οποία έχει συνδεθεί με τη στέρηση του ύπνου.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε να συμπληρώσουν έναν ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες ύπνου τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους δόθηκε είτε ένα μεγάλο ποτήρι βυσσινάδας είτε ένα εικονικό φάρμακο, το οποίο έπιναν δύο φορές την ημέρα, αμέσως μόλις ξυπνούσαν και λίγο προτού κοιμηθούν. Μετά από δύο εβδομάδες, όσοι έπιναν τον χυμό βύσσινο κατανάλωναν το placibo και αντιστρόφως.

Έπειτα τους δόθηκε το ίδιο ερωτηματολόγιο να συμπληρώσουν, για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα δύο ροφήματα επηρέασαν τον ύπνο τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν τον χυμό του βύσσινου αύξησαν τον χρόνο ύπνου τους 84 λεπτά κατά μέσο όρο και η συνολική αποτελεσματικότητα του ύπνου τους αυξήθηκε στον δείκτη ποιότητας ύπνου Pittsburgh.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη έγινε με χυμό από βύσσινα της περιοχής Μοντμορενσί της Γαλλίας, δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλουμε ότι τα ίδια θετικά οφέλη στην ποιότητα του ύπνου μας έχει και η δική μας βυσσινάδα.