Το έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε. Ακόμη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βακτήρια που περιέχονται σε αυτό συμβάλλουν στη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού βοηθώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας το κίνδυνο της παχυσαρκίας και βελτιώνοντας τη διάθεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το στομάχι και το έντερο συνδέονται άμεσα με τον εγκέφαλο έχοντας μια στενή αμφίδρομη σχέση. Όπως η έκκριση γαστρικών υγρών μπορεί να ξεκινήσει μόνο και μόνο στη σκέψη ενός ωραίου γεύματος και πριν φτάσει το φαγητό στο στομάχι, έτσι το ερεθισμένο στομάχι ή έντερο μπορούν είτε να οφείλονται στο άγχος και τις καταθλιπτικές τάσεις είτε ακόμη και να τα προξενούν.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ του άγχους, της κατάθλιψης και των προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση έχει τη δύναμη να επηρεάσει τις κινήσεις και τις συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου επιδεινώνοντας μια πιθανή φλεγμονή της περιοχής.

Ο «δευτερος εγκέφαλος»
Το γαστρεντερικό σύστημα αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα από τον εγκέφαλο ρυθμίζοντας μόνο του την διάσπαση των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Γι αυτό και ο Δρ.  Michael D. Gershon, συγγραφέας του βιβλίου «Ο δεύτερος εγκέφαλος» και πρόεδρος του Τμήματος Ανατομίας και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το  ονόμασε «δεύτερο εγκέφαλο».

Στο γαστρεντερικό σύστημα παράγεται το 95% της σεροτονίνης του οργανισμού, της «ορμόνης της ευτυχίας», που ρυθμίζει τη διάθεση,τον ύπνο, τη διαδικασία της πέψης και τις κινητικές ικανότητες.

Οι επιστήμονες έχουν πρόσφατα ξεκινήσει να επεξεργάζονται και να αντιλαμβάνονται τη σχέση μεταξύ του ‘δεύτερου εγκεφάλου’ και των ψυχολογικών διαταραχών. Μέχρι στιγμής, έχει ήδη βρεθεί οτι ασθένειες όπως η κατάθλιψη, το έλκος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Αλτσχάιμερ καθώς και του Πάρκινσον εκδηλώνονται και επηρεάζουν τόσο τον εγκέφαλο όσο και το γαστρεντερικό σύστημα.

Έντερο και διατροφή
Η υγιεινή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών και σιτηρών, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, κόκκινου κρέατος καθώς και επεξεργασμένων κρεάτων μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εντέρου και του οργανισμού γενικότερα.

Ευρέθιστο έντερο
Επιπλέον, τα άτομα που έχουν ευερέθιστο έντερο χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες ώστε να αποφύγουν τους πόνους, το φούσκωμα και τη διάρροια. Αν και τα λαχανικά αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της υγιεινής διατροφής, στην περίπτωση των ατόμων με ευερέθιστο έντερο  θα πρέπει να γίνεται περιορισμένη κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι διατροφικοί κανόνες αναφορικά με την πρόληψη των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου περιλαμβάνουν το περιορισμό της κατανάλωσης σαλάτας σε μια την ημέρα, τη συνοδεία των λαχανικών από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στα γεύματα (με την κατανάλωση των τελευταίων να προηγείται) και την αποφυγή κατανάλωσης πράσινων λαχανικών συνεχόμενες ημέρες καθώς και κατανάλωσης σαλάτας γενικότερα μαζί με όσπρια ή λαδερά.