Εάν θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ασκείστε αρκετά: Η γυμναστική θα κρατήσει τον εγκέφαλό σας υγιή και μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες που γυμνάζονται έχουν τους μύες και τα οστά ανθρώπων χρόνια -ακόμη και δεκαετίες- νεότερων.

Κάθε άσκηση έχει οφέλη, είτε πηγαίνετε για κολύμβηση ή τρέξιμο είτε ακόμη και αν προτιμάτε το περπάτημα από την οδήγηση. Εάν κάνετε κάποια ή όλα αυτά, ωραία.

Αλλά ακόμη και αν ένα βασικό, ελάχιστο ποσό άσκησης έχει τεράστια οφέλη, υπάρχουν δυνητικά μεγαλύτερα οφέλη από το να ασκούμαστε περισσότερο.

Εάν θέλετε πραγματικά να παραμείνετε γεροί, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχουν δύο ασκήσεις που είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τον Δρ Michael Joyner, γιατρό και ερευνητή της Mayo Clinic και έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του κόσμου στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Δύο ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για χρόνια και δεν απαιτούν γυμναστήριο ή ακριβό εξοπλισμό.

Βεβαίως, δεν είναι εύκολες: είναι τα burpees το σχοινάκι. Το δεύτερο δεν χρειάζεται εξήγηση (ακόμη καλύτερα να κάνετε σκοινάκι με βάρος),αλλά ας δούμε τι είναι τα burpees: ξεκινάτε από όρθια θέση, λυγίζετε τα γόνατά σας και ακουμπάτε τις παλάμες σας στο έδαφος, δίπλα στα πόδια σας. Τινάζοντάς τα προς τα πίσω, παίρνετε θέση για κάμψεις, εκτελείται μία, ξαναμαζεύεται τα πόδια σας δίπλα στα χέρια σας και ολοκληρώνετε την άσκηση με ένα άλμα με τα χέρια τεντωμένα προς τα επάνω. Είπαμε, δεν είναι εύκολες.

Το σώμα σας αρχίζει να χάνει τη δύναμή του καθώς μεγαλώνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν στην κορύφωση της δύναμής τους γύρω στα 25, ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι μαραθωνοδρόμοι τείνουν να είναι ταχύτεροι στα 28, αν και φυσικά αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο – εάν ξεκινήσατε την άσκηση μετά τα 25, η κορύφωση θα έρθει αργότερα.

Αλλά αν θέλετε πραγματικά να παραμείνετε σε φόρμα, θα πρέπει να συνεχίσετε να «χτίζετε» δύναμη, για να καταπολεμήσετε τη φυσική απώλεια μυϊκής μάζας του σώματός σας. Μπορείτε να χτίσετε δύναμη με πολλούς τρόπους, αλλά αυτές οι δύο ασκήσεις θα βελτιώσουν τόσο την αντοχή σας όσο και τη δύναμή σας.

Τα burpees χρειάζονται προσοχή στην αρχή, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα κάνετε σωστά. Το σχοινάκι είναι μια πιο απλή άσκηση, αλλά επίσης δύσκολο. Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία συνιστώμενων προπονήσεων online, αλλά γενικά, μόλις αποκτήσετε άνεση στην εκτέλεση, θα πρέπει να κάνετε μια σειρά από σετ, ίσως εναλλασσόμενα με μια άλλη άσκηση – εάν είστε σε αρκετά καλή κατάσταση, με burpees, όπως Joyner.

Αυτές οι προπονήσεις θα είναι σκληρές και δύσκολες. Είναι υπέροχο να πιέζετε τον εαυτό σας, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσετε άνεση σε τέτοιες ασκήσεις. Θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να δείτε ότι μπορείτε να τις εκτελέσετε χωρίς να τραυματιστείτε.