Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συστατικό της κανέλας θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάψουν το περιττό λίπος.

Η κινναμαλδεΰδη είναι ένα αιθέριο έλαιο που δίνει στο αγαπημένο μπαχαρικό τη χαρακτηριστική γεύση του και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία σε προηγούμενες μελέτες.

Τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ισχυρίζονται ότι το έλαιο ενεργοποιεί επίσης τη θερμογένεση, μια μεταβολική σωματική διαδικασία που καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, οδηγώντας τους συγγραφείς της μελέτης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η κανέλα θα μπορούσε να καυχηθεί μια σειρά μεταβολικών οφελών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Jun Wu, ερευνητής βοηθός καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής, γνώριζε τα οφέλη της κινναμαλδεΰδης χάρη σε προηγούμενες μελέτες και ήθελε να εξετάσει περαιτέρω την επίδρασή της στο σώμα. «Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση επηρεάζει τον μεταβολισμό», εξήγησε. «Έτσι, θέλαμε να καταλάβουμε το πώς – ποια διαδικασία μπορεί να εμπλέκεται, πώς επηρεάζει τα κύτταρα των ποντικών και πώς τα ανθρώπινα κύτταρα».

Ο Wu και η ομάδα του εξέτασαν τα λιπώδη κύτταρα σε μια ομάδα εθελοντών και παρατήρησαν μια αυξημένη έκφραση των γονιδίων και των ενζύμων που ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπιδίων, μετά την αγωγή με κινναμαλδεΰδη.

Το γεγονός τους οδήγησε στο να πιστέψουν ότι όταν λαμβάνεται από τους ανθρώπους, η κινναμαλδεΰδη -και επομένως η κανέλα- θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόκληση θερμογένεσης και επακόλουθων διαδικασιών καύσης λίπους στο σώμα.

Ενώ χρειάζεται πρόσθετη έρευνα, για να επιβεβαιωθεί ότι τα οφέλη δεν συνοδεύονται απόδυσάρεστες παρενέργειες – μέχρι τώρα έχει εξεταστεί η θεωρία μόνο σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο – ο Wu πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του είναι πολλά υποσχόμενα όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιδημίας παχυσαρκίας.

«Η κανέλα αποτελεί μέρος της διατροφής μας για χιλιάδες χρόνια και οι άνθρωποι γενικά την απολαμβάνουν, σε φαγητό ή ροφήματα», δήλωσε ο Wu. «Έτσι, εάν μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την παχυσαρκία, μπορεί επίσης να προσφέρει μια προσέγγιση για τη μεταβολική υγεία που είναι ευκολότερη να ακολουθήσουν οι ασθενείς».