Η απόκτηση παιδιών και ειδικά η μητρότητα έχει συνδεθεί με πελάγη ευτυχίας, όμως αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, όπως γνωρίζουν οι απανταχού γονείς: Περισσότερες από το ένα τρίτο των μητέρων έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα, σύμφωνα με μια online έρευνα σε 1.800 γονέων που πραγματοποιήθηκε από το BBC Radio 5 και το YouGov στη Μεγάλη Βρετανία.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι και το 17% των πατέρων είχε αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα. Περισσότερες από τα δύο τρίτα των μητέρων που εμφάνισαν προβλήματα όπως έντονο άγχος και επιλόχια κατάθλιψη ζήτησαν επαγγελματική βοήθεια.

Η Lauren Doyle, που συμμετείχε στην έρευνα, παρουσίασε διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά τη γέννηση της πρώτης της κόρης, Ava. «Απλώς σε γονατίζει πραγματικά – γίνεσαι ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο», δήλωσε η μητέρα τριών παιδιών από το Δυτικό Γιορκσάιρ. «Θα τρελαινόμουν για κάτι τόσο απλό, όπως το να είχαμε παραγγείλει φαγητό στο σπίτι και να είχαν ξεχάσει το τηγανιτό ρύζι – δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω», είπε.

Η γέννηση ήταν σωματικά τραυματική και τόσο η Lauren όσο και η κόρη της είχαν νοσηλευτεί σε διαφορετικά νοσοκομεία, γεγονός που τους εμπόδισε να αναπτύξουν έναν ισχυρό δεσμό.

«Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι δεν ήμουν καλά, σκέφτηκα, “ Όλες οι μαμάδες αισθάνονται έτσι, είμαι απλώς σε φάση μαμάς, είμαι μαμά τώρα, θα πρέπει να βρω τρόπο να το αντιμετωπίσω”», δήλωσε η Lauren.

Η Lauren έβαζε τα κλάματα στα μαγαζιά και ήταν θυμωμένη και αναστατωμένη όλη την ώρα. Ένιωθε επίσης ενοχές, όταν δεν μπορούσε να θηλάσει. «Είναι ένας άλλος παράγοντας που μας κάνει να αισθανόμαστε απομονωμένες, ότι δεν είμαστε η καλύτερη μαμά», είπε.

Φυσικά, δεν είναι η μόνη. Πολλοί από τους ερωτηθέντες γονείς ανέφεραν ότι αισθανόταν ότι πολλοί άνθρωποι τους επέκριναν ως γονείς. Οι μητέρες δήλωσαν ότι οι γονείς τους ήταν οι πιο επικριτικοί (26%), ακολουθούμενοι από τον σύζυγο / σύντροφο (24%) και άλλα μέλη της οικογένειας (18%). Περίπου το 14% δήλωσε επίσης ότι τους είχαν επικρίνει άγνωστοι.

Οι νέοι γονείς μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον χώρο εργασίας. Περίπου το 30% των μητέρων που απάντησαν δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν διακρίσεις στην εργασία λόγω της ιδιότητας του γονέα, σε σύγκριση με το 14% των πατέρων που εργάζονται.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες απευθύνονται σε online φόρουμ για υποστήριξη περισσότερο από τους άνδρες. Συνολικά το 60% των γυναικών δήλωσε ότι έλαβαν συναισθηματική υποστήριξη από τους φίλους τους, το 56% από κάποιον συνεργάτη τους και το 18% από το διαδίκτυο.

Έξι χρόνια μετά τα προβλήματα, η Lauren λέει ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. «Είμαι ευτυχισμένη τώρα – αισθάνομαι ότι κάνω τη δουλειά μου ως μητέρα σωστά τώρα».