Φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερα οφέλη στον γάμο, απ’ να ζεις απλώς ευτυχισμένα για πάντα με το έτερον ήμισυ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, Neurosurgery & Psychiatry ανακάλυψε ότι το να είμαστε μόνοι μας για μια ζωή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 42%, σε σύγκριση με τα παντρεμένα ζευγάρια. Τα άτομα που έχουν χηρεύσει, βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο, με αυξημένες πιθανότητες κατά 20%.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου εξέτασαν τα ευρήματα από 15 ξεχωριστές έρευνες, οι οποίες διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ κινδύνου εμφάνισης άνοιας και οικογενειακής κατάστασης. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα από τις 15 μελέτες, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν δεδομένα από περισσότερους από 800.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Δρ Laura Phipps, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γάμος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οφέλη για την υγεία: «Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι τείνουν να είναι οικονομικά σε καλύτερη κατάσταση, ένας παράγοντας που είναι στενά συνυδεδεμένος με πολλές πτυχές της υγείας μας. Οι σύζυγοι μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση υγιεινών συνηθειών, να προσέξουν την υγεία των συντρόφων τους και να παράσχουν σημαντική κοινωνική στήριξη».

Ο Δρ Andrew Sommerlad, ψυχίατρος του University College και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε πως ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

«Ένα πράγμα που συμβαίνει όταν κάποιος αναπτύσσει άνοια, είναι η συσσώρευση βλάβης μέσα στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ Sommerlad. «Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να μειωθεί με τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της γενικής μας υγείας, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, κάνοντας γυμναστική και αντιμετωπίζοντας ιατρικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης».

«Πιστεύουμε επίσης ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ικανότητα του εγκεφάλου, που ονομάζεται νοητικό απόθεμα, ώστε να μας επιτρέψει να αντέξουμε τη βλάβη στον εγκέφαλο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με περισσότερη εκπαίδευση και διατηρώντας μια ενεργή πνευματική και κοινωνική ζωή».

Η συντροφικότητα που προσφέρει ο γάμος και η φροντίδα που παρέχουν οι σύζυγοι ο ένας στον άλλο θα μπορούσαν ως εκ τούτου να συνεισφέρουν παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου πνευματικής ασθένειας αργότερα στη ζωή.