Το σύνδρομο μεταοργασμικής νόσου (post-orgasmic illness syndrome ή POIS) είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλεί στους άνδρες συμπτώματα που ομοιάζουν με της γρίπης, αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

Η πρώτη περίπτωση της χρόνιας διαταραχής τεκμηριώθηκε το 2002, ωστόσο, περισσότεροι από 50 ασθενείς έχουν εμφανιστεί από τότε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι πάσχοντες μπορούν να βιώσουν ένα μείγμα υψηλού πυρετού, εφίδρωσης και κνησμού.

Εκτός από την πρόκληση σωματικών συμπτωμάτων που θυμίζουν κρυολόγημα ή αλλεργική αντίδραση, όπως ρινική συμφόρηση, ακραία κόπωση και αδυναμία, η νόσος μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με ένα συνδυασμό ψυχικών συμπτωμάτων, όπως μειωμένη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα.

Δεδομένης της σπανιότητάς της, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι η νόσος δεν εντοπίζεται επαρκώς και θα μπορούσε να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αποκαλυφθεί η «εξάπλωση, η παθοφυσιολογία και η θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής νόσου».

Λόγω της έλλειψης μελετών για το σύνδρομο μεταοργασμικής νόσου, η κύρια αιτία του παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι ειδικοί υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να φταίει μια αλλεργία του σπέρματος σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αυτό θα προκαλούσε στη συνέχεια μια αυτοάνοση αντίδραση στο σώμα, η οποία εξηγεί τα συμπτώματα που βιώνουν μερικοί ασθενείς και μοιάζουν με αλλεργία.

Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι ορισμένοι από τους πάσχοντες άνδρες έχουν κάποια πάθηση που επηρεάζει τους ενδογενείς υποδοχείς οπιοειδών – αυτοί περιλαμβάνουν και τις ενδορφίνες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Andrology and Urology, υπάρχουν δύο τύποι POIS: ένας πρωτογενής τύπος που εκδηλώνεται σε έφηβους και ένας δευτερεύοντας τύπος που εμφανίζεται αργότερα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 87% των 45 πάσχοντων ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα μέσα σε 30 λεπτά από την εκσπερμάτιση.

Δεν υπάρχουν ακόμη γνωστές θεραπείες για του POIS και μέχρι σήμερα οι πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιισταμινικά, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και βενζοδιαζεπίνες. Ωστόσο, μέχρις ότου περαιτέρω έρευνα δώσει ακριβείς απαντήσεις για την αιτία του συνδρόμου, δεν μπορεί να βρεθεί θεραπεία.