Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μικρά παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται δεμένα στο ειδικό καθισματάκι του αυτοκινήτου, προτού ξεκινήσουμε για ένα ταξίδι ή οποιαδήποτε άλλη διαδρομή, ακόμη και μέσα στην πόλη.

Αλλά αυτό που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουμε είναι ότι τον χειμώνα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μια ακόμη παράμετρο, καθώς τα ρούχα που φορούν τα παιδιά ή τα νήπια, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικό γίνεται αυτό το απαραίτητο μέτρο ασφάλειας.

Ο οργανισμός για την ασφάλεια των παιδιών Good Egg Safety προειδοποιεί ότι η τοποθέτηση του παιδιού σας στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, ενώ εξακολουθεί να φοράει τα χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα του (μπουφάν, πουλόβερ, ζακέτες κτλ) μπορεί να καταστήσει το προστατευτικό κάθισμα από λιγότερο αποτελεσματικό έως και εντελώς άχρηστο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, εάν το παιδί σας είναι ντυμένο με ένα βαρύ, φουσκωτό μπουφάν, «μπορεί να φαίνεται σαν να είναι σωστά δεμένο στο καθισματάκι με τις ζώνες ασφαλείας, όταν στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ του σώματός τους και των ιμάντων».

Και αν η ζώνη ασφαλείας δεν είναι εφάπτεται σφιχτά στο σώμα του παιδιού σας, δεν θα λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά στην περίπτωση μιας σύγκρουσης. Όπως εξηγεί ο οργανισμός Good Egg Safety, «Το να φοράει το μπουφάν ή το παλτό του το παιδί στο αυτοκίνητο είναι ένα πρόβλημα, επειδή δημιουργείται απόσταση μεταξύ του σώματός του και της ζώνης ασφαλείας του. Σε μια σύγκρουση, η ζώνη δεν θα είναι τόσο κοντά στο σώμα του παιδιού όσο θα έπρεπε ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να το συγκρατήσει σωστά, ώστε να μην χτυπήσει».

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζώνη ασφαλείας σε ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου είναι αρκετά σφιχτή, όταν μπορείτε να γλιστρήσετε άνετα μέχρι δύο δάχτυλα από κάτω της.

Αν ανησυχείτε για το επίπεδο της θέρμανσης στο αυτοκίνητό σας και φοβάστε ότι το παιδί σας μπορεί να κρυώσει χωρίς το μπουφάν του, ο Good Egg Safety συνιστά να τα σκεπάζετε πάνω από το καθισματάκι τους με μια κουβέρτα.